Podcast

Carola Schouten wil stembusakkoord om schulden van jongeren op te kopen

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Carola Schouten wil stembusakkoord om schulden van jongeren op te kopen

[EO] Demissionair vicepremier Carola Schouten wil dat een nieuw kabinet 30 miljoen euro uittrekt om de schulden van twaalfduizend jongeren op te kopen. Dat zegt de politica, die bij de komende Tweede Kamerverkiezingen tweede staat op de lijst van de ChristenUnie, in de Ongelooflijke Podcast. In de podcast pleit ze voor een stembusakkoord zodat er, ongeacht de formatie, een fonds komt dat de schulden van 18- tot 27-jarigen opkoopt.

#48 - Geloof in een maakbare samenleving met Carola Schouten en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast

Volgens Schouten is het een groot probleem dat veel jongeren in de schulden zitten en brengt dat ook veel maatschappelijke kosten met zich mee. Bovendien ziet ze dat veel jongeren in een vicieuze cirkel terechtkomen "Als je in de schuldsanering wilt, moet je wel een inkomen hebben om je schuldeisers te betalen. Veel van deze jongeren hebben dat niet, dus die worden in extreme gevallen zelfs dakloos." De demissionair minister wil dat het nieuwe kabinet 30 miljoen euro uittrekt om twaalfduizend jongeren te helpen: "Schulden werken verstikkend."

Jubeljaar

Schouten wil dat er een fonds wordt opgericht dat de schulden van 18- tot 27-jarigen gaat overnemen. Daarmee krijgen deze jongeren de kans om hun opleiding af te maken of om aan een baan te beginnen. Schouten noemt dit een 'jubeljaar'. Hoewel de overheid afspraken kan maken met de jongeren over een eigen bijdrage aan de aflossing, moet volgens Schouten het nieuwe perspectief centraal staan.

Vaste gast in de Ongelooflijke Podcast, theoloog Stefan Paas, trekt een vergelijking met het Oude Testament. Ook daarin komen jubeljaren voor, waarin de schulden van de armste mensen worden kwijtgescholden. Schouten ziet haar plan als een praktisch voorbeeld van eeuwenoude principes die ze op een eigentijdse manier wil doorgeven. Al maakt ze in de podcast ook een disclaimer: "De Bijbel is geen verkiezingsprogramma."

Barmhartigheid

Op de vraag of jongeren niet een makkelijke vrijbrief krijgen, omdat de overheid hun schulden toch opkoopt, erkent Schouten dat er vast gevallen zullen zijn van jongeren "die wat minder goed hebben nagedacht". Toch vindt de demissionair vicepremier dat geen reden om niet te helpen: "Het getuigt van barmhartigheid om te zeggen, we blijven niet hangen in jouw fouten. We gaan meedenken hoe je hier toch weer perspectief kan krijgen."

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de Evangelische Omroep. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Eens in de twee weken verschijnt op vrijdag een nieuwe aflevering.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie