Podcast

Alicante - Jonge Hongaren pakken massaal hun biezen: ‘Orban creëert een atmosfeer van haat’

foto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Alicante - Jonge Hongaren pakken massaal hun biezen: ‘Orban creëert een atmosfeer van haat’

Het aantal Hongaren dat sinds het premierschap van Viktor Orbán het land verlaat, is in recente jaren sterk toegenomen. Met name jongeren behoren tot de vertrekkende groep. Wat motiveert deze jonge Hongaren om hun thuis achter te laten en op een andere plek een toekomst te bouwen? Het NPO-Radio1 collectief Alicante besteedt in de nieuwe podcastaflevering aandacht aan deze trend.

#33 - Dus je bent een jonge Hongaar: 'Onze premier wil dat we zigeuners haten' (S02) - Alledaagse Vragen

De cijfers liegen er niet om; in de afgelopen jaren vertrokken honderdduizenden Hongaren naar het buitenland om hun heil elders te zoeken. Een van hen is Daniël. Op zijn achttiende besloot hij naar Nederland te verhuizen, nadat Orbán de grondwet wijzigde. Door de wijziging werd de persvrijheid enorm ingeperkt, wat kritische verslaggeving over de regeringspartij flink bemoeilijkte.

Tien jaar later heeft hij nog geen moment spijt gehad van zijn keuze om te vertrekken. “De politiek gaat een kant op waar ik het absoluut niet mee eens ben. Ik kan hier een stuk vrijer leven dan in Hongarije.”

In de aflevering vertelt Daniël hoe groot de invloed van Orban in het dagelijks leven is. Met name Hongaren die een eigen bedrijf hebben of in het zakelijk leven te maken hebben, worden geconfronteerd met de. “Ze krijgen bijvoorbeeld een voorstel over samenwerking of overname. Wanneer je in zo’n geval nee zegt, komen er bijvoorbeeld nieuwe wetten of worden er belastinginspecties op je af gestuurd. Het systeem doet alles wat het kan, om het je moeilijk te maken.”

Verandering

Naast dat vele Hongaren vertrekken, is er ook een groep die nog altijd weerstand probeert te bieden aan de autocratische politiek van Orban. Entree Gyöngyvér Németh. In 2019 zag ze hoe Orbán opnieuw een meerderheid bij de landelijke verkiezingen behaalde. In een vlaag van bittere teleurstelling en pure wanhoop stond ze op het punt naar het buitenland te emigreren. “Orbán heeft het voor elkaar gekregen dat Hongaren elkaar aanvallen. Hij creëert een atmosfeer van haat en en een ongelooflijke giftige omgeving om in op te groeien.”

Desondanks besloot Németh toch in Hongarije te blijven. Ze sloot zich vervolgens aan bij de politieke partij Momentum om zo in eigen land voor verandering te strijden. “Wanneer ik in het buitenland zou wonen en mijn dochter zou vragen waarom we verhuisd zijn en ik ook iets tegen de situatie heb gedaan, wil ik ja kunnen zeggen.”

Voorverkiezingen

Volgend jaar vinden opnieuw verkiezingen plaats in Hongarije. In een ultieme poging om Fidesz te verslaan, heeft de volledige oppositie haar krachten gebundeld. Afgelopen week vonden hiervoor de voorverkiezingen plaats. Met de samenwerking wil de oppositie tot één kandidaat komen die een gedegen concurrent voor Orbán is.

Németh gelooft dat de samenwerking tot een doorbraak kan leiden. “Ik heb het gevoel dat de mensen die verandering willen, voelen dat het mogelijk is. Het aantal mensen dat heeft gestemd bij de voorverkiezingen laat ook zien dat mensen de hoop hebben dat het gaat gebeuren.”

Benieuwd naar het hele verhaal? Check dan de nieuwe Alicante-aflevering in je favoriete podcastapp.


Ster advertentie
Ster advertentie