Podcast
NTRVPRO

Hoe Rotterdamse jongeren zich verweren tegen de verleiding van drugs en snel geld

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Rotterdamse jongeren zich verweren tegen de verleiding van drugs en snel geld

De 19-jarige Sena is gestopt met school en worstelt met de vraag wat ze wil worden. Haar familie wenst voor haar 'een goede baan', maar zelf is ze liever bezig met voetbal en muziek. Ze wil zich niet laten verleiden door drugs en snel geld, zoals veel andere jongeren in haar Rotterdamse buurt. In de DOCS-aflevering 'Strijder' geeft Sammie Sedano een inkijk in de belevingswereld van jongeren zoals Sena.

#168 - Strijder - DOCS

7000 risicojongeren

Volgens cijfers van de gemeente Rotterdam wonen in de stad rond de 125.500 jongeren tussen de 12 en 27 jaar oud. Ongeveer een kwart daarvan wordt aangemerkt als 'kwetsbaar'. Binnen die groep bevinden zich circa 7000 zogenoemde 'risicojongeren'. De term verwijst naar jongeren die te maken hebben met een stapeling van problemen, waardoor er een risico is op bijvoorbeeld schooluitval, schulden en crimineel gedrag.

Sammie Sedano geeft via het verhaal van Sena een inkijk in de belevingswereld van jongeren, die te maken hebben met actuele uitdagingen zoals armoede, gebroken gezinnen, messengeweld en drugs. Een Rotterdamse vmbo-leraar maatschappijleraar bevestigt dat leerlingen ermee worstelen en moeite hebben zich te concentreren tijdens de lessen.

'Ik voelde me een nummertje op school'

Nadat ze was gestopt met school, waar ze zich 'een nummertje' voelde, kwam Sena via vrienden terecht bij het Rotterdamse kunsteducatiecentrum Cult North. Daar durfde ze voor het eerst uiting te geven aan haar ambitie om professioneel te rappen. Sedano volgt haar richting haar eerste optreden als vrouwelijke rapper, waaraan volgens Sena nog altijd een stigma kleeft. Ze twijfelt of ze haar oudere broer wel moet uitnodigen, die zich afkeurend uitlaat over haar ambitie.

Gerelateerde podcast

DOCS

DOCS

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie