Podcast

Zusjes De Jong tellen af: Michelle dansend, voor Antoinette geen polonaise

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zusjes De Jong tellen af: Michelle dansend, voor Antoinette geen polonaise

Het is te hopen dat de appartementen in het olympisch dorp een beetje goed geïsoleerd zijn. Anders hebben de buren van Michelle de Jong een lange twee weken voor de boeg. De Jong is met haar twee teamgenotes Femke Kok en Ireen Wüst naar Peking afgereisd met het plan om er in elk geval wat gezelligs van te maken in hun tijdelijke onderkomen, blijkt in de NOS Olympische podcast.

#12 - Zusjes de Jong: elkaars spiegelbeeld maar met een ander leven (S02)

Michelle: "Ik heb een Nintendo Switch mee, dus we kunnen Just Dance doen. Op die manier kunnen we ons wel vermaken. Of ik er goed in ben? Ik word wel beter. Mijn favoriete nummer is Chacarron. Dat is echt leuk om op te dansen."

In dat plan van aanpak wordt ook meteen het grootste verschil met dat van haar zus Antoinette duidelijk. Die zegt op haar beurt: "Toen Michelle zei 'ik ga een Switch kopen', dacht ik: 'ik doe dat ook'. Misschien zit je wel de hele tijd op je kamer, dan heb je in elk geval iets te doen. Totdat ze zei dat ze Just Dance had gekocht, toen dacht ik: oh nee, nee, nee, nee. Ik doe dit niet voor andere wedstrijden. Dus waarom zou ik dat nu wel doen?" Michelle: "Het is wel lekker om zo de zenuwen eruit te dansen."

Michelle rijdt in Peking als olympisch debutante de 500 meter, Antoinette komt op haar derde Olympische Spelen voor maar één ding: die gouden medaille. Ze komt vier keer in actie en op bijna alle afstanden hoort ze bij de favorieten voor een medaille. Waar ze in 2014 in Sotsji nog vooral meedeed, kwam ze na Pyeongchang thuis met twee medailles. Nu gaan de zussen De Jong dus voor het eerst samen naar het grootste sporttoernooi ter wereld.

foto: ANP

Michelle de Jong

Gepest

De zusjes De Jong schelen vier jaar. Dat lijkt nu niets, maar vroeger was dat anders. Zo wist Michelle lang niet dat Antoinette in haar jeugd gepest werd. Antoinette: "Ik was nooit goed genoeg. Ik had rood haar. Ik was niet de knapste van de klas. Ik was lelijk. Ik was een vuurtoren. Iedereen met rood haar weet wel wat er dan tegen je geroepen wordt."

Ze vervolgt "Het is makkelijk om te zeggen: die rooie, die kleine, die dikke. Het is makkelijk roepen, maar kinderen realiseren zich niet hoe dat aankomt bij iemand anders. Ik zie de berichten weleens voorbij komen: dat kinderen niet meer op deze wereld willen zijn, juist door dat soort dingen. In groep acht heb ik mijn haar geverfd omdat ik bang was dat op de middelbare school mensen mij nog steeds niet zouden accepteren omdat ik rood haar had. Die acceptatie, dat ik goed genoeg ben, kwam pas veel later. Sinds vijf of vier jaar heb ik mijn haar weer zoals ik het nu heb."

Antoinette hield dus lang haar mond, ook tegen haar familie. Michelle: "Drie jaar geleden vertelde Antoinette in een interview met het blad Helden heel open over dat ze vroeger gepest werd. Ik heb dat een soort van gemist. het voelde best pijnlijk dat ik haar niet heb kunnen helpen."

Competitief

Antoinette de Jong is vaak kritisch op zichzelf, hard ook als het gaat om eigen presteren. En ze houdt gewoon heel erg van winnen. Michelle: "Als ze thuis een spelletje wint, lacht ze je uit. Dan wordt verliezen nog minder leuk. Als zij wint, dan is ze echt vervelend. Als ik win, ben ik gewoon heel erg blij, maar blijf wat rustiger."

Antoinette: "Ik bijt mezelf ergens in vast en dan ga ik drie keer kapot, maar ik ben wel competitief. Michelle is dat ook, maar op een rustigere manier. Als het bij mij niet meer lukt, dan is het vechten tot de max. Ik zou dat rustigere ook wel eens willen hebben. Maar ik ben ook heel erg blij met de persoon die ik nu ben."

Luister hier de NOS Olympische podcast

Tot de Olympische Spelen van Peking van start gaan, komt er elke week een aflevering van de Olympische podcast online. Die zijn te beluisteren in je favoriete podcastapp of op nporadio1.nl. Zaterdag is de 3.000 meter eerste afstand op de langebaan. Voor wie niet kan wachten staan er ook afleveringen met regerend kampioene Carlijn Achtereekte en titelfavoriete Irene Schouten online.

Ster advertentie
Ster advertentie