Podcast
VPRO

Is Europa aan het 'Orbániseren' in migratiedebat?

foto: Europa Draait Doorfoto: Europa Draait Door
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Europa aan het 'Orbániseren' in migratiedebat?

Deze week werd Europa opgeschrikt door het zóveelste drama aan de Middellandse zee. Zeker 60 vluchtelingen verdronken voor de kust van Italië. Het is de zoveelste keer dat mensen zulke gevaarlijke pogingen om Europa te bereiken niet overleven. En ondanks talloze Europese bijeenkomsten lukt het de EU maar niet om tot concrete oplossingen te komen. Steeds meer Europese landen lijken voorstander te worden van een harde aanpak, merkt Saskia Dekkers, Europa-correspondent voor Nieuwsuur op in de VPRO-podcast Europa Draait Door.

#10 - Opnieuw migrantendrama in Europa & eindelijk Brexit-doorbraak door Sunak (S05) - Europa draait door

Mensensmokkelaars

Dekkers reist al jarenlang langs de buitengrenzen van Europa, naar plekken waar migranten op levensgevaarlijke wijze Europa binnen proberen te komen. Enkele maanden terug was ze bij de grens van Servië en Hongarije, waar smokkelaars een belangrijke rol spelen bij het oversteken. "De grote maffia beheerst die hele grens", vertelt ze. Grenswachten en politie zijn omgekocht, zodat zij kunnen bepalen op welke tijdstippen er niet wordt gekeken. "Dan kan een andere mensensmokkelaar een stukje hek huren voor 20.000 euro voor een nacht. En dan kan hij een heleboel mensen dat hek overzetten, en per persoon moet hij ook weer betalen."

Hogere hekken

Het afgelopen jaar nam het aantal mensen dat via die Westerse-Balkan route naar Europa kwam met ruim 130% toe, blijkt uit cijfers van het Europees grensagentschap Frontex. Daarom is er in Europa steeds meer animo om die bestaande hekken nóg verder op te hogen. Maar Dekkers is sceptisch over de werking daarvan. "Dit zijn echt degelijke hekken. Maar op het moment dat de EU zegt dat ze de hekken hoger gaan maken en versterken, dan denk ik dat er één groep is die juicht: de mensensmokkelaars. Op dat moment hebben zij gewoon meer inkomsten, want het wordt moeilijker. Dus ze kunnen meer geld aan mensen gaan vragen."

Geen solidariteit

Hoewel in heel Europa de urgentie van dit probleem gevoeld lijkt te worden, lijkt er nauwelijks sprake van enige solidariteit tussen lidstaten of concrete oplossingen. Zuid-Europese landen klagen al jaren dat andere lidstaten te weinig migranten van hun overnemen. "Die solidariteit is er gewoon niet", stelt Dekkers. "Wat mij opvalt is dat in 2015, 2016, 2017, er allerlei uitspraken waren van Orban, de premier van Hongarije. Die zei: 'Wacht maar, wat ik nu aan het doen ben met die hekken, ooit gaan jullie dat ook allemaal willen doen.' En wat je ziet is dat Europa gewoon aan het 'Orbániseren' is. De harde aanpak is gewoon normaal geworden. En dat heeft ook met de politiek te maken. Je kunt eigenlijk als land je niet meer permitteren om te roepen dat je nog mensen wil opvangen, dat je vluchtelingen wil opvangen. Dat is eigenlijk al vrijwel niet meer te doen."

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie