Podcast

In nieuwe podcast 'Dossier AIVD' worden mysteries ontrafeld

foto: Dossier AIVDfoto: Dossier AIVD
  1. Nieuwschevron right
  2. In nieuwe podcast 'Dossier AIVD' worden mysteries ontrafeld

[KRO-NCRV] Dossier AIVD: dat is de naam van de podcast van onderzoeksjournalist Wil van der Schans (Reporter Radio) en Constant Hijzen (universitair docent Intelligence Studies aan de Universiteit Leiden). Vijf vragen aan de makers over de NPO Radio 1 podcast van de KRO-NCRV.

Trailer Dossier AIVD

Waarom besloten jullie samen een podcast te gaan maken?

Wil van der Schans: "Constant Hijzen heeft er via zijn eigen onderzoek veel mee te maken. Ik ben onderzoeksjournalist bij Reporter Radio en al langer bezig met onderzoek naar de werkwijze van de inlichtingendiensten."

"We kennen allebei veel mensen die er werken of gewerkt hebben en zo ontstond het idee om een keer samen op te trekken en een podcast te gaan maken. Ik vanuit de journalistieke hoek en Constant om de wetenschappelijk kant te belichten. We willen een beeld geven van wat er nou achter de schermen bij onze Inlichtingen- en Veiligheidsdienst speelt. Maar ook willen we antwoord geven op de vraag waar dat - alles overziend - nou precies toe leidt. Waarom is dit werk nodig eigenlijk?"

Voor wie is de podcast bedoeld?

"Voor iedereen. Iedereen die benieuwd is hoe dat nou eigenlijk werkt daar. Het is toch een geheimzinnige wereld waar veel mensen nieuwsgierig naar zijn. Hoe leuk is het dan om aan de hand genomen te worden en deze wereld binnen te wandelen waar normaal gesproken de deuren van gesloten blijven?"

Zijn alle deuren voor jullie ook open gegaan?

"De meeste mensen wilden graag meewerken. Af en toe duurde het wat langer omdat we een officieel verzoek moesten indienen, maar we kregen van iedereen medewerking. Natuurlijk konden sommige geïnterviewden niet alles zeggen in verband met staatsgeheimen, maar eerlijk gezegd ben ik verrast over wat mensen ons hebben verteld."

Zijn jullie verwachtingen uitgekomen?

"Meer dan dat. Doordat we echt de tijd hebben genomen om met mensen te praten gaf dat een bepaalde rust. Omdat het een laagdrempelige podcast is, kregen onze gesprekspartners ook de kans om uit te leggen wat hun werk nou precies inhoudt. We merkten dat ze dat heel fijn vonden en daardoor konden wij ook dieper graven. Dat is de podcast zeker ten goede gekomen."

Trailer

In bovenstaande trailer hebben jullie het ook over de mysteries van de AIVD. Hoe verklaar je de aantrekkingskracht van deze dienst op mensen?

"Het heeft te maken met de geheimzinnigheid die erom heen hangt. Maar dat is ook gelijk het leuke als je de mensen spreekt die er werken. Die zeggen dat iedereen meteen denkt aan James Bond-achtige taferelen, maar dat het voor heel veel mensen die er in dienst zijn gewoon een soort informatiefabriek is. Gewoon achter je bureau zitten en informatie verwerken. Maar je bent natuurlijk altijd wel bezig met geheim werk dat echt ergens over gaat, namelijk nationale veiligheid en dat maakt het mysterieus."

Tekst: Margriet van der Zee - Universiteit Leiden.

De podcast Dossier AIVD is vanaf vandaag te beluisteren via de NPO Radio 1 app, site en de andere bekende podcastplatforms.

#1 - Hoe kom je bij de geheime dienst?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie