Podcast
VPRO

Wie durft Liz Truss nog op te volgen?

foto: Europa Draait Doorfoto: Europa Draait Door
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie durft Liz Truss nog op te volgen?

De Britse politiek stort van de ene chaos in de ander chaos. Premier Liz Truss besloot gisteren, na slechts 45 dagen, om haar aftreden aan te kondigen. Nadat haar voorganger, Boris Johnson, ook met veel tumult vertrok, doemt de vraag op wie het in het Verenigd Koninkrijk nog aandurft om het stokje over te nemen. Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn bespreken het in een nieuwe aflevering van Europa Draait Door.

#41 - Liz Truss, het waren 45 mooie dagen... (S04) - Europa draait door

Volgende week wordt via een verkorte leiderschapsverkiezing uitgemaakt wie Truss kan gaan opvolgen. Volgens Britse media zou juist Johnson al hebben aangegeven het weer te willen overnemen. Mocht dat gebeuren, dan eet historicus Arend Jan Boekestijn zijn schoen op. "Dat zou ik zó erg vinden. Moet je voorstellen. Er is niks opgelost, de puinhoop gaat alleen maar door, terwijl het in Engeland economisch slecht gaat. Mensen kunnen gewoon hun ‘groceries’ niet meer betalen."

Rishi Sunak

Volgens de bookmakers zou Rishi Sunak echter favoriet zijn om het over te nemen van Truss. Sunak verloor eerder deze zomer juist de leiderschapsverkiezing van Truss, maar wees zijn concurrent haar er toen al op dat haar belastingplannen niet haalbaar zouden zijn. "Hij heeft het voordeel dat hij de meeste steun geniet van de Lagerhuisfractie," vertelt correspondent Arjen van der Horst. Tegelijkertijd heeft Sunak zijn imago niet mee, merkt van der Horst op. "Hij heeft het imago dat hij die judas is, die dat mes in de rug van Johnson heeft gestoken. Hij heeft Johnson laten struikelen."

A pair of safe hands

Tegelijkertijd hebben dus zowel Johnson als Sunak een historie van politieke schandalen. Volgens oud-correspondent Tim de Wit zou er dus eigenlijk iemand moeten komen die niet betrokken is geweest bij de leiderschappstrijd na Johnson. "Iemand die een safe pair of hands is, zoals de Britten het graag noemen." Om die reden zou volgens de Wit voormalig Minister van Defensie Ben Wallace een geschikte kandidaat kunnen zijn. "Hij heeft een ontzettend belangrijke en goede rol gespeeld sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken. Ik zou denken dat hij wel de rust terug kan brengen, geniet ook steun in alle vleugels van de partij. Maar ja, hij moet er wel zin in hebben."

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie