Opinie & Commentaar

Kinderachtige Krol en knutselende Kees

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderachtige Krol en knutselende Kees

Het politieke jaar is weer begonnen. En hoe! Met knutselende Kamerleden en vuurwerk van een woeste Wilders. Als klap op de vuurpijl was daar de ijsvogel van Kees van der Staaij: een kinderachtige Krol kan daar nog een puntje aan zuigen.

Dat Geert Wilders woest was, kan ik me uit menselijke overwegingen zeer goed voorstellen. Al zestien jaar bedreigd worden en daardoor constant worden bewaakt, en dan ook nog eens zes jaar steeds op een neer naar een rechtbank voor zitting na zitting; dat doet wat met je.

Een tirade met de lengte van een aflevering van Zomergasten. Een senator had naar Wilders gekeken en nam het zijn collega's in de Tweede Kamer kwalijk dat ze geen gezamenlijk plan hadden gesmeed om Wilders te pakken. De vraag was die ochtend 'hoe zet je deze papegaai af?'.

'Een hele ochtend een tirade dat 'ie veroordeeld was. Ach, er zijn wel meer mensen die dat overkomt. Dan moet je het maar handiger spelen'; het was een nuchtere conclusie na een ochtend met flinke emotie.

Zand happen

Maar goed, de PVV heeft als grootste oppositiepartij flink wat spreektijd. Alle grote partijen hebben flink wat spreektijd en als je dan hapt, op wat Rutte ooit 'het rode vlees in de arena' noemde, zit je dus een hele ochtend naar een show van Geert Wilders te kijken. Wilders de lachende derde en de rest van politiek Nederland lag weer naar zand te happen.

Een grote partij kan dus morsen met de tijd. Dat kan een kleine partij niet. Die moeten gaan knutselen. Dat zagen we van de week ook. Er werd wat af geknutseld. Laten we even een paar knutselstukken de revue passeren en dan kijken wie het best, slimst en sympathiekst aan de bak ging.

Achteraan aansluiten

Het nadeel van een partij met weinig zetels in de Tweede Kamer, is dat ze achter moeten aansluiten in de rij. Door de grote verkiezingsshow van Wilders, duurde het extra lang voordat de kleine partijen aan de beurt waren. 50Plus kon met Corrie van Brenk pas om 23:05 beginnen. Menig Kamerlid zie je dan natuurlijk knikkenbollen, dus die partijen moeten creatief zijn.

Van Brenk deed het met een uitspraak waar ze zelf nog steeds kippenvel van krijgt. Kippenvel bij de bikkelharde voormalige vakbondsvrouw Van Brenk dacht ik, dan moet er toch wel echt iets serieus aan de hand zijn. Ze vroeg zich namens iemand die ouder is af of ouderen er nog wel mogen zijn. Een terechte vraag natuurlijk na de volkomen ongenuanceerde opmerkingen van onder andere Marianne Zwagerman hierover.

Knutselen

Ook Forum voor Democratie-baas Thierry Baudet was gaan knutselen met z'n ploeg. Hij had allemaal grafieken geprint en hield die stuk voor stuk in de lucht. Leuk geprobeerd, dacht ik, maar ik heb hem wel eens hele verkleedpartijen zien doen, dus die lat moet volgend jaar weer echt hoger.

Die grote papieren maakten het alleen maar ingewikkelder en eigenlijk niemand nam het serieus. In vak K zag ik menig minister na een lange dag wel een beetje gniffelen. Meesmuilend gniffelen, zeker niet bewonderend gniffelen.

Poeslieve Krol

Dan was daar Henk Krol, kinderachtige Krol. Poeslief feliciteerde hij 50PLUS fractievoorzitter Corrie van Brenk met haar verjaardag en begon daarna ineens over het pensioenstandpunt van 50PLUS, wat dat nou precies was en wie de lijsttrekker van de partij nou zou worden. Krol was wel erg bezorgd over de partij die hij van de ene op de andere dag liet vallen als een baksteen, om een partij op te zetten die op nul zetels in de peilingen staat.

'Net een oud wijf, die Krol', hoor ik mijn oma zeggen. 'Nou enorm', antwoordde ik denkbeeldig terug. Krol aast natuurlijk op de kiezers van 50PLUS en wilde zo de aandacht op zichzelf vestigen. Als je Krol ziet denk je 50PLUS, en dat moet natuurlijk niet meer. Nou ja, heel kinderachtig van Krol. Henk greep naar het minst creatieve knutselgereedschap, de botte bijl! Ik moest denken aan de papegaai Wilders. Aan papegaai Krol had Van Brenk geen kind. Ze lachte hem vierkant uit. Aandachtspunt volkomen mislukt!

Knikkebollende Kamerleden

Kees van der Staaij, de chef van de SGP hoort tot de nestors van de Tweede Kamer. Hij had een soort hoedendoos mee. Toen die openging, was hij op twee derde van zijn verhaal, had hij gezegd. Knikkebollende Kamerleden werden wakker. De nieuwsgierigheid was gewekt. Van der Staaij kan gloedvol over de Nederlandse geschiedenis vertellen.

Uit de doos kwam een beeld van een ijsvogel tevoorschijn. Die ijsvogel kon je terugzien in het beeld van Willem van Oranje op het Plein voor het Tweede Kamergebouw. Willem van Oranje had iets met ijsvogels, ze staan voor trouw en onverzettelijkheid. Wie wil dat nou niet zijn? Het beeld deed Van der Staaij cadeau aan de Kamermedewerkers. Als dank voor het harde werken tijdens de coronacrisis. Zo zie je maar, wat een verschil het kan maken: het op de man spelen van Krol of het op de mens spelen van Van der Staaij.

Ik benoem Kees van der Staaij dit jaar tot kampioen knutselen. Ga er maar aanstaan. De hele dag in de Tweede Kamer wachten, kijken, zitten, luisteren naar anderen en dan heel laat op de avond, als iedereen eigenlijk het liefst in bed ligt, moet jij iets bedenken om de mensen mee wakker te krijgen. En, vooral de aandacht erbij te houden met het bedenken van iets interessants en origineels. Henk Krol moet maar eens langs bij Van der Staaij. De Papegaai moet even langs de IJsvogel.

Streken

Volgend jaar wens ik meer knutselde Kees en minder kinderachtige Krol. Dat wordt nog spannend. Krol staat strak op nul zetels in de peilingen. Dat krijg je met dit soort streken. De mensen zijn natuurlijk niet op hun achterhoofd gevallen. Gelukkig maar!

Urs Klaver is politiek journalist bij De Nieuws BV.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie