Opinie & Commentaar

Leg vijftig tinten bruin fruit op een bord en ik ben gelukkig

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Leg vijftig tinten bruin fruit op een bord en ik ben gelukkig

[AVROTROS] Ik eet geen brood. Ik eet geen pasta. Ik eet geen rijst. Ik eet geen vlees. Ik eet geen vis. Oef. Een hele waslijst van dingen die ik niet eet. Ik weet het. Ik lijk wel een voedselextremist. Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen?

Toen ik tien jaar was, besloot ik dat ik het eten van vlees en vis zielig vond voor de dieren. Dat vind ik nog steeds. Jaren later merkte ik dat op gewicht blijven makkelijker was als ik uit de buurt bleef van bepaalde koolhydraten. Bovendien gaf het me gek genoeg meer energie. Dat is nog steeds zo.

Noten, kaas en tofoe

Speciaal voor al die mensen die vervolgens - vaak ietwat geïrriteerd - aan me vragen wat ik dan wél eet? Havermout, yoghurt, fruit, groente, noten, kaas, tofoe. Is dat saai? Nee, ik geniet drie keer per dag van mijn maaltijd. Let wel: ik zeg niet dat anderen ditzelfde eetpatroon moeten volgen, ik schrijf geen boeken waarin ik mijn voedingsleer predik. Het is een manier van eten die bij mij past, die mij een goed gevoel geeft, waar mijn lichaam goed op gaat. Kortom, mijn ding.

Hè, wat ongezellig

Waar ik soms wel een beetje moe van word, zijn de discussies en de verwijten met de mensen die ik gemakshalve maar even 'de voedselpolitie' noem. Die me ervan proberen te overtuigen dat we niet zonder vlees kunnen. Die betogen dat de slogan 'brood, daar zit wat in' echt klopt. Die me verzekeren dat minderen met koolhydraten resulteert in een futloos bestaan. Die me toesnauwen 'hè wat ongezellig', als ik een stuk slagroomtaart afsla op de werkvloer. Die me beschuldigend aankijken als ik me een keer niet aan mijn eigen voedselpatroon houd.

Knapperig van buiten, warm en zacht van binnen

Laten we elkaar vrij laten in de voedingskeuzes die we maken, we weten zelf wat het best voor ons eigen lichaam werkt. Net zoals we van onszelf weten wat niet zo goed werkt, maar waar we toch niet van af kunnen blijven. In mijn geval is dat: bruin fruit. Knapperig en vet van buiten, warm en zacht van binnen. Kaasstengels, nasischijven, (vegetarische) bitterballen. Ik kan ze ieder moment van de dag eten.

Culinair weldenkend wezen

Ik snap het zelf ook niet. Ik beschouw mezelf als een culinair weldenkend wezen. Ik kijk verschillende kookprogramma's op tv en ik lees kookboeken uit alle windstreken. Uit eten gaan geeft mij altijd nieuwe inspiratie om zelf gezonde, nieuwe gerechten te creëren met verse ingrediënten die ik zo smakelijk mogelijk op een bord drapeer. Hoe kan het dan dat ik toch zo kan genieten van deze vette voedselgroep? Leg deze feestdagen vijftig tinten bruin op een bord en het water loopt me in de mond.

De kleine oliebol

Sinds kort kan ik een nieuwe bruine fruitsoort aan mijn favorieten toevoegen. Voorheen vond ik hem te groot en te zompig. Sinds ik een echte specialist sprak, die mij de tip gaf om hem hetzelfde formaat als een bitterbal te geven, ben ik om. De oliebol. Houd hem klein en knapperig. Bijkomend voordeel: je kunt er wel dertig van op. Gelukkig nieuwjaar!

{podcast audio="70148" caption="#26 Zo maak jij de lekkerste oliebollen!" }

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.

Ster advertentie
Ster advertentie