Opinie & Commentaar

De vergroening van Buma

BNNVARA
foto: ANP fotofoto: ANP foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De vergroening van Buma

Het CDA is plotseling een groene partij geworden. Tenminste dat vindt Sybrand Buma, politiek redacteur David van der Wilde ziet een andere werkelijkheid.

"Doe mee aan de breedste klimaatcoalitie ooit!" Super sympathiek die oproep van Sybrand Buma gisteren op het CDA congres. Hij stak zijn hand uit naar alle politieke partijen en liet zijn groenste vingers zien. Daarin heeft hij een nieuwe klimaatwet stevig vast. Als een van de architecten van "het groenste kabinet ooit" bonst zijn hart hevig voor heel het milieu.

Het Kabinet Rutte III is bezig met een flinke vergroeningsslag. In de achterkamertjes knutselen knappe koppen aan klimaattafels een nieuw Energieakkoord in elkaar. Believers als Samsom en Vendrik werken zij aan zij met conservatieven als Van Geel en energiereuzen. En nu staat Buma daar dus met een serieus gezicht een mooie wet aan te prijzen.

Wennen

Dat is even wennen. Ik ken Buma namelijk niet als een getuigend klimaatevangelist. Zijn CDA was samen met de PVV de enige grote partij die het verkiezingsprogramma niet eens liet doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. Dat had als oorzaak dat het klimaat slechts vijf keer genoemd werd in het document. Waarvan de eerste keer overigens in de zin: "Omgekeerd is een uitdagend topsportklimaat de beste stimulans voor de amateursport."

Ook tijdens de coalitieonderhandelingen radicaliseerde Sybrand niet plotseling tot de Nederlandse Al Gore. Zo trokken verschillende CDA-leden naar Het Binnenhof om tegen zijn milieuonvriendelijke ideeën te demonstreren. Zijn partijgenoot Herman Wijffels doopte hem zelfs tot de Nederlandse Trump. Waarna hij helemaal weigerde om nog met GroenLinks over klimaatmaatregelen te praten.

Groene Schmink

Nu, een jaar later, heeft Buma de groene schmink gevonden en dik op zijn gezicht gesmeerd. Een paar weken terug zat ik in een sjiek zaaltje naar CDA-ers te kijken. Tijdens het symposium "De Duurzame nalatenschap van Ruud Lubbers" bleek plotseling dat de christendemocraten eigenlijk de grondleggers zijn van het hele duurzaamheidsdenken zijn. Onder Lubbers was een groene richting ingeslagen die heel belangrijk is binnen de partij.

Op de eerste rij klapte een verveelde Buma plichtmatig mee. Achter het spreekgestoelte legde hij uit dat de mensen in het land niet geïnteresseerd zijn in duurzaamheid, maar in normen en waarden. Zijn voorstel was daarom milieumaatregelen voortaan als een morele plicht aan de man te brengen. Achterin de zaal stonden zijn spindoctors zich stierlijk te vervelen. Die duurzaamheid was een moetje, zoveel was duidelijk.

Groenste kabinet ooit

Toch zit diezelfde Buma nu wel in het meest milieubewuste kabinet dat we ooit in Nederland gekend hebben. Hij zwaait zelfs met milieuwetten naar de oppositie. Die metamorfose heeft zijn oorsprong in Parijs. Met het daar gesloten Klimaatakkoord moet Nederland wel in rap tempo vergroenen. Ieder kabinet dat zich aan de afspraken uit Parijs wil houden wordt per definitie het groenste kabinet ooit. Ieder kabinet weet ook dat aan die titel ook een fiks prijskaartje hangt.

Vandaar dat die sympathieke Sybrand nu vrolijk met groene vingers naar de oppositie zwaait. Die klimaatwet is niet zozeer een cadeau dat hij graag wil uitpakken met vrienden uit het hele parlement, maar een rekening die wat hem betreft maar beter gedeeld kan worden.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie