Opinie & Commentaar

Alleen de radicale islam lijkt Wilders te kunnen stoppen

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Alleen de radicale islam lijkt Wilders te kunnen stoppen

[EO] Er is gisteren iets bijzonders gebeurd: Geert Wilders is teruggekomen op een besluit dat hij had genomen. Hij heeft besloten de cartoonwedstrijd over Mohammed af te blazen. Voor zover ik weet, is het voor het eerst dat Wilders terugkomt op een eerder genomen besluit.

Eén van de dingen die mij altijd opvallen aan de PVV-leider, is dat hij nooit een stap terugdoet. Integendeel, als er kritiek komt op een opvatting van hem of op een plan, dan doet hij er vaak juist een schepje bovenop. Hoeveel kritiek er ook kwam op zijn uitspraken over de kopvoddentaks, over de film Fitna, over het Polenmeldpunt of over zijn uitspraken over minder Marokkanen: nooit deed hij een stap terug. Geen sorry, geen "ik bedoelde het niet zo", geen "ik stop met Fitna".

Maar gisteren dus wel. Wilders stopt met de Mohammed-cartoonwedstrijd, omdat de bedreigingen aan zijn adres en aan die van anderen hem te gevaarlijk werden, zegt hij in een verklaring. Hij wil niet dat moslims de cartoonwedstrijd gebruiken als excuus voor islamitisch geweld, zo schrijft hij. Dat is opmerkelijk, want rond het uitbreiden van de film Fitna was die dreiging er ook volop, als we de autoriteiten van toen tenminste mogen geloven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het kan natuurlijk zo zijn dat de dreigementen van nu erger zijn dan de van toen, dat kan ik niet beoordelen. Het kan ook zo zijn dat er bij Wilders iets is veranderd, dat hij risico’s die hij eerder wel wilde nemen nu niet meer wil nemen. Hoe dan ook: bij Fitna zette Wilders door, ondanks alle protesten. Nu zegt hij: ik stop ermee.

Overigens vind ik de kwestie aan alle kanten treurig: ik vind het treurig dat Wilders zo'n wedstrijd uitschrijft – het lijkt me kwetsen om het kwetsen. Het is nog treuriger dat die wedstrijd leidt tot zeer serieuze bedreigingen van radicale moslims aan het adres van Wilders en andere Nederlanders.

Het heeft ook iets ironisch: kennelijk kan niemand Wilders stoppen, alleen de radicale islam.

Tijs van den Brink

Presentator Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie