Opinie & Commentaar

Mijn klasgenootje en de regenboogvlag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mijn klasgenootje en de regenboogvlag

[EO] Mijn moeder vertelt nog steeds dezelfde anekdote over hem. Het was op de dag van het jaarlijkse schoolreisje. Van tevoren was te kennen gegeven dat de kinderen niet teveel snoep mee mochten nemen. Eén rolletje maximaal.

Maar hij kwam die ochtend op school met een koffertje en hij viel. Het koffertje sprong open en daar lagen de tientallen lolly’s, spekkies, dropsleutels en trekdroppen op de grond. En daar waren ook meteen de grijpgrage kinderhandjes die allemaal iets van al dat zoets te pakken probeerden te krijgen.

Playbackshow

Ik vond het maar een tragisch verhaal en ik kon het me zelf niet meer herinneren, maar nam me bij verschillende reünies voor om hem ernaar te vragen. Maar toch deed ik dat niet.

Net zomin als ik ernaar vroeg hoe het voor hem was in die tijd, in onze klas. Als er meidenpakkertje gedaan werd (een bizar spel eigenlijk, maar goed) waarbij dus de jongens de meiden moesten pakken, hoorde hij bij de meiden. Hij was gek op Madonna en deed haar na bij de playbackshow.

Toen ik later hoorde dat hij een vriend had, was ik toch verrast. Hoe bleu was ik als kind. Ik had daar gewoon nooit over nagedacht, dat hij homo was. En misschien was dat ook wel prima, maar ik vroeg me met terugwerkende kracht wel af of hij het zwaar had op die lagere school in dat Veluwse stadje. Zeker ook omdat ik ondertussen van meerdere homo’s en lesbiennes in mijn vriendenkring hoorde hoe dramatisch hun jeugd was.

Zalvende woorden

En onlangs kwam hij weer in mijn gedachten, toen ik in Dit is de Dag een discussie over de regenboogvlag leidde. Hilbrand Polman, homo en journalist bij het het Dagblad van het Noorden betoogde in de uitzending dat de overheid moet stoppen met het hijsen van de regenboogvlag.

"Dat is veel te algemeen en je bereikt er vooral mensen mee die homo-acceptatie toch al hoog in het vaandel hebben staan. Het is gewoon preken voor eigen parochie. Mensen die een hekel hebben aan homo’s, hebben geen boodschap aan zalvende woorden over diversiteit en inclusiviteit", aldus Polman.

Tegenover hem stonden de Haagse wethouder Bert van Alphen en televisiemaker Sipke Jan Bousema. Allebei homo en fervent voorstander van de vlag, omdat volgens hen de overheid hiermee zegt dat je als homo welkom bent en je veilig mag voelen. En dat is in deze tijd nog hard nodig.

Trots

Zoals zo vaak bij discussies vond ik dat beide partijen een beetje gelijk hadden. Ze hadden bovendien ook allemaal recht van spreken. En opeens dacht ik weer aan hem. Aan mijn klasgenoot op de lagere school. We zijn verbonden via Facebook en ik zag laatst en een bericht van hem dat me raakte.

Hij heeft het Veluwse stadje van zijn jeugd achter zich gelaten en is naar Amsterdam gegaan. Zijn familie woont er nog wel. En zo kwam hij erachter dat zowel op het gemeentehuis als op de grote kerk ernaast, de regenboogvlag wapperde. Hij schreef erover: "Toen mijn moeder me dit appte, emotioneerde dit nieuws me meer dan ik verwacht had. Trots op mijn stadje!"

En opeens wist ik het, voor één persoon heeft deze vlag al veel betekend. Is dat niet al genoeg? Ik ben er dus wel uit, hijsen die vlag, al was het alleen maar voor mijn lieve klasgenoot.

Margje Fikse is presentator van Dit is de Dag en Langs de Lijn en Omstreken

Ster advertentie
Ster advertentie