Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Er is sprake van een ware revolutie': het afstandsonderwijs

foto: https://pxhere.com/nl/photo/1435365foto: https://pxhere.com/nl/photo/1435365
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er is sprake van een ware revolutie': het afstandsonderwijs

"Sinds de scholen dicht moesten in maart, is er sprake van een ware revolutie. Het afstandsonderwijs.” Aldus druktemaker Kees van Amstel bij De Nieuws BV. “Het onderwijs op afstand draait op volle toeren sinds het coronavirus ons leven beheerst. Opgestart als een roestige ouwe Fokker maar hij vliegt, en hoe!"

Video niet beschikbaar

Van Amstel vertelt: "Docenten die op leven en dood ineens Skypen, Zoomen, Microsoft Teamsen, Hangouten, Whatsappen en Facetimen. Docenten die ineens hun keuken omtoveren tot tv -studio, hun eigen PowerPoint-filmpjes produceren en webcams en microfoons zijn ineens ‘standard issue’ voor elke docent. Het onderwijs draait thuis dooorrrrr."

Rammelende wifi

Van Amstel: "Natuurlijk, soms rammelt de wifi, en soms valt het beeld of geluid weg, maar verdorie, onze moderne radio Oranje heeft weer contact met de leerling. Er worden zelfs complete tv-kanalen opgezet via YouTube of Facebook."

1-aprilgrap

"Leerlingen werd gevraagd om het huiswerk tegen het raam te plakken, maar meester Wilfried kwam ook echt met een drone, half grap en half toch even je leerlingen, al is het door glas, aankijken.” Van Amstel noemt dit dan ook de beste 1-aprilgrap.

Het ligt echt niet alleen aan de leraar…

Van Amstel: "Het was een primeur vorige week toen een collega een leerling uit de digitale les had gezet. Ach ja, de druk ligt vooral bij de ouders. Het is ook een bijkomend voordeel, dat ouders nu kunnen zien dat het echt niet alleen aan de leraar ligt, dat hun prinsje of prinsesje niet zo lekker scoort..."


"Laat het snel weer gebeuren"

"Ik heb leuke contacten gehad met leerlingen maar ik begreep op andere scholen, dat alleen al in Den Haag honderden leerlingen totaal van de radar zijn verdwenen", zo vertelt Van Amstel. "En dat is schadelijk, alhoewel, aan de andere kant maakt deze crisis maar weer eens extra duidelijk hoe niets, maar dan ook niets, gewoon menselijk contact kan vervangen. Geen webcam, geen skype, geen Zoom, geen robot, helemaal niets. En zeker in het onderwijs. Laat het snel weer gebeuren."


Druktemaker Kees van Amstel - Afstandsonderwijs

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie