Opinie & Commentaar

Help! Hoe groot zijn mijn borsten?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Help! Hoe groot zijn mijn borsten?

[AVROTROS] Je lichaam in een piepklein stukje kant of lycra proppen in een pashokje met slechte verlichting. Slechts gescheiden van de buitenwereld door een wapperend gordijntje dat je nooit helemaal dicht krijgt, hoe hard je er ook aan trekt. Een nieuwe bh of een nieuwe bikini kopen, dat zijn dieptepunten in de levens van vele vrouwen.

Bh's en bikini's die net niet passen hebben de sterke neiging om te knellen, te lubberen, om precies de verkeerde zones te accentueren. De eeuwige zoektocht naar de juiste maat, naar de optimale verhouding tussen omtrek en cup. Als je daar dan weer de wortel van trekt, dan rolt daar de juiste lettercijfercombinatie uit.

Kwabje

Nu hoor ik, vooral mannen, denken 'dan weet je dus voortaan je maat en kun je gewoon verder met je leven', maar zo simpel is het niet. Die verhoudingen en die maatvoering verschillen namelijk per merk en per type. Dan is er ook nog de kwestie van 'het kwabje'. Dat overtollige stukje vlees tussen je bovenarm en de zijkant van je borst. Hoort dat nou bij je arm of hoort het bij je borst? Als je van mening bent dat het kwabje bij je borst hoort, dan moet je ook consequent zijn en het in je bh proppen, met als gevolg dat je een grotere cupmaat nodig hebt.

Knopje

Nu het goede nieuws. Als je als vrouw halfnaakt en teleurgesteld in zo'n pashokje staat, dan is de redding nabij in de vorm van het knopje. Een soort deurbel die meestal naast de spiegel hangt. Druk er maar eens op. Binnen no-time verschijnt er een zachtaardige mevrouw aan de andere kant van het gordijn die op gepaste toon vraagt of ze even binnen mag komen. Eenmaal binnen vertelt ze je precies of de pasvorm goed is en zo niet, snelt ze de winkel in om de juiste maten en modellen voor je te vinden. Als je een hele capabele treft, zal ze je zijdelings ook nog complimenteren met je figuur: 'oh dit accentueert echt uw pluspunten!'

Ondergoedwinkelmevrouwen

Wat een heldinnen, deze ondergoedwinkelmevrouwen die overlopen van geduld en kundigheid, die ervoor zorgen dat vrouwen met een perfect passende bh of bikini weer naar huis gaan. Ik pleit voor zo'n magisch knopje in huis. Als ik dan een probleem heb of ergens over twijfel, dat ik dan op zo'n knopje druk en er een lieve mevrouw tevoorschijn komt die antwoord geeft op al mijn vragen en onzekerheden.

Small, medium of large

Trouwens, mannen hebben geen benul hoe gelukkig ze zich mogen prijzen dat zij gewoon kunnen kiezen tussen een small, medium of large onderbroek. Ik vroeg een mannelijke collega op de redactie of hij wist hoe die bh-maten precies werken. 'Ja hoor', zei hij zelfverzekerd, 'dan heb je bijvoorbeeld maat 27C'. 'Nee', zei ik tegen hem, 'dat is een vliegtuigstoel, geen bh-maat'.

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie