Opinie & Commentaar
BNNVARA

Wanneer komt FVD uit de kast?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Wanneer komt FVD uit de kast?

Hoog tijd dat FVD kleur bekent over LHBTI-ers, zegt politiek redacteur David van der Wilde.

Het Jeugdjournaal en een 13-jarig jongetje waren dit weekend het nieuwste front van de cultuuroorlog. Het programma zond op Valentijnsdag een reportage uit over jongens die make-up dragen, dat gebeurt blijkbaar steeds vaker. Mats laat daarin zien dat hij met make-up op naar school gaat en wat voor reacties hij daarop krijgt. Hij voelt zich zo meer zichzelf.

Het lijkt me niet de bedoeling dat Mats nu in een hokje gestopt moet worden of als LHBTI-evangelist gezien moet worden. In die vier minuten video leren we eigenlijk alleen dat er jongens zijn die het leuk vinden om make-up te dragen. Misschien wist je dat, misschien niet. Je zou kunnen zeggen: dapper, van Mats en een interessante reportage.

Alleen is dat, voorspelbaar, niet de reactie van iedereen. Zo vroeg ene Kim Boon verongelijkt op twitter waarom het Jeugdjournaal haatdragende reacties onder de reportage modereert. Terwijl anderen nog een stapje verder gingen en waarschuwen voor de ondergang van het Avondland en het uitsterven van de witte man.

JFVD

Tot zover niets nieuws onder de zon. Dat social media ook dienen als een bedenkelijk dorpscafé voor bekrompen geesten, dat is al langer bekend. Opvallend is dat ook een politieke jongerenbeweging een duit in het zakje deed. JFVD, de juniors van Baudet, schreeuwt over ‘cultuurmarxisme.’ Dat is een term dien in rechtse kringen gebruikt wordt om onwelgevallige berichtgeving weg te zetten als linkse indoctrinatie.

Raar, want moederpartij Forum ziet zichzelf namelijk als inclusieve partij. De club zegt dat ze tegen identiteitspolitiek is, maar emancipatie het belangrijkst vindt. Bij FVD dus geen positieve discriminatie of beschermende maatregelen, maar iedereen gelijke rechten. Niet meer en niet minder. Daar kun je bedenkingen bij hebben, maar dat is het punt niet.

Hand in hand

Misschien herinner je die foto van Baudet en Hiddema uit 2017 nog. De twee liepen demonstratief hand in hand om een statement te maken tegen homofoob geweld. Het was een reactie op een groep jongeren die een stel in elkaar hadden gemept. In een debat bij Dit is de Dag verklaarde Baudet dat het voorval liet zien dat vooral Marokkaanse jongeren een probleem zouden hebben met tolerantie.

Direct dook advocaat Sydney Smeets op dat theorietje van de Forum-voorman. Natuurlijk zijn er problemen met moslims, stelde hij. Maar de problemen die hij bij mensen als Baudet zag waren even groot. Hij zou ‘homo’s alleen maar zien als slachtoffers die misbruikt kunnen worden in hun eigen politieke agenda.’

Kleur bekennen

Daarom is nu het moment voor Baudet om kleur te bekennen. Als Forum voor Democratie daadwerkelijk voor inclusieve samenleving staat, dan wordt JFVD op het matje geroepen. Het Jeugdjournaal verhaal ging immers niet over extra rechten of het voortrekken van mensen, maar over jongens die zichzelf willen zijn. Sterker nog, de meeste sprekers in het filmpje vinden make-up toch iets voor meisjes.

Toch durf ik er een fijne fles wijn op in te zetten dat de jongeren geen reprimande krijgen. Sterker nog, FVD lijkt zelf ook te radicaliseren. Onlangs was de Postcode Loterij namelijk steen des aanstoots bij de club. De Loterij steekt in lijn met de kansspelwet veel geld in goede doelen. Baudet heeft echter ernstige bedenkingen bij die doelen. Zo is Amnesty International volgens hem vooral bezig met ‘progressieve stokpaardjes als LHBT en migranten.’ Het nastreven van gelijke rechten voor LHBTI-ers is in zijn ogen blijkbaar niet meer dan blind links activisme.

Zo lijkt het erop dat de analyse van Smeets bewaarheid wordt. Het zwaaien met homo-tolerantie lijkt niet meer dan kwaadaardige hypocrisie in de jacht op stemmen. Natuurlijk kan ik er helemaal naast zitten, maar het is aan Forum om dat aan te tonen. Het wordt namelijk tijd dat FVD op dit punt uit de kast komt. Dat kan nog altijd als voorvechter van een tolerante samenleving, al lijkt die kans steeds kleiner.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV

Ster advertentie
Ster advertentie