Opinie & Commentaar

Coronavirus waarschuwt: het einde is nabij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coronavirus waarschuwt: het einde is nabij

[EO] De titel van deze column is clickbait en aangezien u hier nu aangeland bent, bewijst dat ’t maar mooi gelukt is. Nu ik toch even de aandacht heb: de teller staat op 38. Tenminste als ik deze column tik. Morgen bij publicatie zal er wel één geval of wat bijgekomen zijn.

Ik hou het allemaal niet meer bij, die slachtoffers. Letterlijk. Ik blokkeer de woorden #coronavirus in mijn social media. Scheelt enorm veel tijd. Ik kijk ook geen journaal meer, scheelt nog meer tijd. Ik snap het allemaal niet meer. Welke collectieve waanzin heeft zich van het toch altijd zo nuchtere Nederland meester gemaakt? Waarom maken we ons zo druk? Ja, de Coronakuch is besmettelijker dan een Bossche carnavalskraker op maandagochtend, maar dat is een gewone griep ook.

Ja, de Romeinse rochel komt via Italië uit China tot ons, maar hetzelfde geldt voor de reizen van Marco Polo en de afhaalchinees. Ja, er gaan mensen dood - wereldwijd, in Nederland nog niet - maar zo zijn er wel een heleboel andere dingetjes aan te wijzen waar een gemiddeld mens door ophoudt met ademhalen.

We noemen: geen water om je baby te drinken te geven. En borstvoeding heb je al helemaal niet meer over, omdat je zelf ook al in geen weken behoorlijk hebt gegeten en gedronken. Opgesloten zitten in een Chinees heropvoedingskamp omdat je net even niet oplette en niet diep genoeg boog toen de opperste leider voorbij kwam.

Cijfertjes

Laten we eens er wat cijfertjes bij pakken. In Nederland krijgen – gemiddeld – 820.000 medelanders een wettig geldig excuus om een paar daagjes lekker in de bed te liggen. Voor 250 tot 2000 van deze bedplakkers pakt het avontuur verkeerd uit: zij hoeven nooit meer naar hun werk. Natuurlijk zouden we hier kunnen opmerken dat het virus ‘gelukkig’ alleen zwakken en ouderen eruit pikt, maar deze lugubere logica gaat zelfs mij te ver.

In Nederland kijken circa 650 niet goed uit bij het oversteken en worden geschept door een lamme automobilist die net op zijn app de site van het RIVM aan het checken is of hij de gril van zijn auto ook een mondkapje moet geven. En meer dan 46.500 mensen sterven per jaar alleen al in Nederland aan allerlei vormen van een niet nader te noemen ziekte die door mijn grootouders steevast met 'de ziekte' werd aangeduid.

Dit virus moet in Nederland nog flink zijn best voor doen deze scores te evenaren, laat staan te overtreffen.

Bang

Waarom zijn we in Nederland dan zo bang? Door films als The Omega Man (1971) en I Am Legend (2007), waarin de wereldbevolking wordt weggevaagd door een al dan niet door mensenhanden gemaakt virus?

Of is het vanwege een gedachte die we onder andere terugvinden in Dan Browns Inferno (2013). In dit boek typeert de briljante gekke (of gek briljante) geneticus Bertrand Zobrist dat de mensheid het 'lichaam' van de aarde zo heeft verziekt, dat de aarde besloot terug te slaan.

En hoe slaat een lichaam van zich af als het besmet is door een virus? Door het ophogen van de lichaamstemperatuur. Een pandemisch virus zou zo maar gedacht kunnen worden als de wraak van Moeder Aarde, nadat we haar eeuwen hebben uitgewoond.

Waarschuwing

Nu denk ik niet dat de Aarde een entiteit is die dingen kan doen of willen. Maar ik denk wel dat het pandemisch Coronavirus ons laat zien hoe kwetsbaar we eigenlijk als mensen zijn, ook aan het begin van de 21e eeuw. En net als bij een goede terroristische aanslag: er hoeven maar heel weinig doden te vallen om een hele bevolking in angst voor het eigen bestaan te gijzelen.

Het Coronavirus laat de achterkant zien van globalisering en kapitalisme, de keerzijde van oneindige bevolkingsgroei, hijgerige mediaconcerns en spinnende politici. Het virus zal niet de wereldbevolking decimeren, maar vormt wel een waarschuwing. Een waarschuwing die we niet in de wind moeten slaan.

Ster advertentie
Ster advertentie