Opinie & Commentaar

Zo verdien je harde pegels op Koningsdag

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo verdien je harde pegels op Koningsdag

[AVROTROS] Wat oude meuk uitstallen op een smoezelig kleedje en dan maar hopen dat je gaat binnenlopen. Nee, zo simpel is het niet, weet ik uit jarenlange verkoopervaring. Ik geef je drie tips. Doe er je voordeel mee!

Tip 1: je kleedje is je toko

Dus zorg voor een schoon, effen kleedje waar je je koopwaar op legt. Liefst op een tafel, want dan hoeven voorbijgangers niet te bukken. Orden de verkoopproducten, dus de boeken bij de boeken, speelgoed bij het speelgoed en serviesgoed bij het serviesgoed.

Het spreekt voor zich dat alles goed is schoongemaakt, niemand zit te wachten op een rammelaar met daarop de snotresten van je peuter. Hygiëne is sowieso belangrijk bij de selectie van je producten. Niemand wil gebruikte knuffels, gedragen badpakken of aangebroken verzorgings- of eetproducten. Zorg ervoor dat je er zelf ook verzorgd uitziet, mensen willen geen tweedehands producten kopen van smoezelige mensen met zwarte randjes onder hun nagels.

Tip 2: biedt niet alleen producten, maar ook beleving

Beleving staat centraal bij winkelen anno 2019. Dus zorg voor sfeer op jouw kleedje: een gezellig praatje met iedere voorbijganger, een muziekje op de achtergrond. Of, nog beter: zet één van je kinderen met zijn of haar viool / gitaar / blokfluit naast je kleedje neer en gebied diegene om non-stop te spelen. Let op: onder de twaalf jaar is het slecht bespelen van een muziekinstrument nog schattig, boven die leeftijd wordt het pathetisch. Maak ook van de prijsonderhandelingen een vermakelijke activiteit. Mijn grote voorbeeld is antiekhandelaar Arnold Wegh van het programma 'Van onschatbare waarde', die regelmatig de dobbelsteen de uiteindelijke prijs laat bepalen.

Tip 3: eerst het kind, dan de klant

Een groot deel van de vrijmarktbezoekers bestaat uit mensen met kinderen. Zorg ervoor dat jouw kleedje aantrekkelijk is voor kinderen. Als de kinderen bij jouw kleedje stilstaan, volgen hun ouders vanzelf. Dus zet een sjoelbak / ezeltjeprik / hengelspelletje / grabbelton op kinder-ooghoogte neer waar kinderen gratis gebruik van mogen maken. Geef ze gratis prijsjes in de vorm van een voorverpakt snoepje (zie het belang van hygiëne uit tip twee). Terwijl de kinderen worden beziggehouden, kunnen de ouders rustig het kleedje bekijken en zullen ze eerder uit goodwill iets bij je kopen.

Tot slot: Zorg voor bergen gebruikte plastic zakken. Vrijmarktbezoekers hebben allemaal hetzelfde probleem: hoe krijg ik deze spullen weer mee naar huis? Vergeet trouwens niet aan het einde van de dag nog een keer de route van de inmiddels verlaten vrijmarkt te lopen. Check de vuilnisbakken. De verkopers zitten allang met tien bier in hun mik op het terras en hebben hun overgebleven koopwaar zo hupsakee in de afvalbak gegooid. Grabbel de waardevolle spullen uit de vuilnisbak, sla ze op in je schuur en stal ze volgend jaar uit op je kleedje. Je zult een recordwinst boeken.

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie