Opinie & Commentaar
EO

Het wordt tijd dat Baudets achterban gaat muiten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het wordt tijd dat Baudets achterban gaat muiten

De opmars van de nieuwe politieke partij Forum voor Democratie zet zich voort. Het was al vreselijk knap dat de partij twee zetels in de Tweede Kamer wist te veroveren maar inmiddels telt de partij in de laatste polls evenveel zetels als het CDA. Veertien zetels!

Niet alle standpunten die Thierry Baudet, de leider van deze partij, uitdraagt liggen even goed bij zijn achterban. Zo vreesde hij dat immigratie leidt tot homeopathische verdunning van het Nederlandse volk. Gelukkig trok Baudet de uitspraak terug en bood hij zijn excuses aan.

Er is meer ongemak. Baudet vertelt iedereen die het maar horen dat ons land niet alleen uit de euro moet stappen maar ook uit de Europese Unie. Veel leden van het Forum voor Democratie staan kritisch tegenover de euro maar beseffen maar al te goed dat onze welvaart afhankelijk is van toegang tot de gemeenschappelijke markt. Iedereen die daarover twijfelt moet maar eens kijken wat Brexit met de Britse economie doet en nog zal gaan doen.

Het vreemde is dat Baudet overal Nexit blijft bepleiten. De vraag rijst waarom hij deze onzin blijft verkondigen. Ik ging op onderzoek uit.

Verbazing

Ik vond zijn proefschrift onder een stapel boeken die ik nog niet gelezen heb. Ik las het en viel van de ene verbazing in de andere. Ik zal u niet vermoeien met alle halve waarheden en onwaarheden die ik in zijn boek tegenkwam. Ik begon echter wel te begrijpen waar zijn afkeer voor het Europese project vandaan kwam.

Baudet wijst de Europese Unie af omdat hij nationale soevereiniteit verabsoluteerd. Het probleem met soevereiniteit is echter dat het een land niet minder afhankelijk maakt van het gedrag van andere staten. Een mooi voorbeeld daarvan is de positie van ons land in de periode tussen de wereldoorlogen. Toen was onze soevereiniteit nog geheel onaangetast door supranationale Europese samenwerking, simpelweg omdat die toen nog niet bestond. Wij waren heerlijk soeverein maar kwamen toch in grote problemen.

Tijdens de economische crisis in het interbellum sloot het ene na het andere land zijn markt voor onze producten, waardoor de werkloosheid steeg. Mede door deze ervaring koos ons land na WO II voor supranationale economische integratie in het kader van de EEG waardoor Nederlandse exportproducten niet zo gemakkelijk meer konden geweigerd door onze Europese partnerlanden. Economen zijn het erover eens dat de gemeenschappelijke markt de ontwikkeling van de Nederlandse economie zeer gunstig heeft beïnvloed.

Baudet heeft geen boodschap aan deze opvatting die in wetenschappelijke kringen algemeen wordt aanvaard. De reden is dat hij de mening is toegedaan dat democratie alleen op nationaal niveau gestalte kan krijgen. Dat is prachtig maar de democratie kwam in het interbellum helaas onder druk te staan door de economische crisis die voortkwam uit het al eerder genoemde protectionisme. Supranationale economische integratie had dat ernstige probleem kunnen bestrijden.

Laughland

Baudet heeft zo'n hekel aan het Europese project dat hij er niet voor terugschrikt om zelfs de wordingsgeschiedenis in een kwaad daglicht te stellen. Op pagina 274 tot 277 laat hij zich beïnvloeden door het boek The Tainted Source. The undemocratic origins of the European idea van John Laughland.

Laughland betoogt in zijn boek dat de Europese gedachte niet alleen door vreedzame 'founding fathers' als Robert Schuman en Jean Monnet werd aangehangen maar ook door minder vreedzame personen als Hitler en de architecten van het Italiaanse fascisme en Vichy Frankrijk. Het is waar dat die laatste categorie eveneens van Europese projecten droomde maar in tegenstelling tot Schuman en Monnet schroomde zij bij de uitvoering van hun project niet om geweld in te zetten. Het naoorlogse Europese project kreeg echter gestalte op basis van wederzijdse instemming.

Laughland bedrijft de zonde van 'schuld door associatie'. Het feit dat Hitler ook droomde van Europese samenwerking impliceert dat het hele concept fout is. Dat is een vreemde redenering. Indien Hitler van dieren hield betekent dat nog niet dat wij afscheid moeten nemen van onze trouwe viervoeter.

Laughland heeft een anti-EU agenda. In zijn carrière heeft hij niets nagelaten om het Europese project verdacht te maken. Tot 2008 was hij de Europese Directeur van de European Foundation, een eurosceptische denktank die wordt voorgezeten door het prominente Conservatieve Kamerlid Bill Cash die een hartstochtelijk voorstander is van Brexit.

Sinds 2008 is hij de Director of Studies van het 'Institute of Democracy and Cooperation' in Parijs dat wordt geleid door de Russische historica en oud lid van de Doema, Natalia Narochnitskaya. Het instituut wordt gefinancierd door de Russische regering. In die hoedanigheid treed hij ook vaak op als commentator in het eveneens door Rusland gefinancierde tv kanaal Russia Today waar hij standpunten inneemt waar Moskou geen aanstoot aan hoeft te nemen.

Onlangs hield het Forum voor Democratie een groot congres in de RAI waar maar liefst 1600 mensen op waren afgekomen. Ook John Laughland mocht de menigte toespreken. Hij bejubelde Baudet's Nexit standpunt en zijn campagne tijdens het referendum over het associatieakkoord met Oekraïne.

Het wordt tijd dat Baudets achterban gaat muiten.

Arend Jan Boekestijn is commentator bij Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie