Opinie & Commentaar
VPRO

'Lineker ontmaskert in een tweet het beleid voor wat het echt is: inhumaan'

foto: Abdelkader Benali
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Lineker ontmaskert in een tweet het beleid voor wat het echt is: inhumaan'

Voetbalicoon Gary Lineker stopt met de presentatie van het BBC-sportprogramma Match of the Day. Aanleiding is de ophef over zijn kritische tweet op het Britse asielbeleid. Abdelkader Benali zegt in zijn column voor OVT dat Lineker het beleid ontmaskert voor wat ze echt is: inhumaan.

Het gaat me door merg en been wanneer een politicus met een niet-Westerse achtergrond ervoor pleit om migratie zo aan banden te leggen dat er geen muis meer inkomt. Het gaat me door merg en been wanneer een politicus met een niet-Westerse achtergrond over vluchtelingen en migranten praat alsof het dieren zijn en niet mensen.

De afgelopen jaren hebben steeds meer politici met een niet-Westerse achtergrond zich verbonden aan populistische partijen waar uitsluiting en verbanning wordt gepredikt.

Ik verbaas me daarover; waarom zou je in dienst treden van een politieke partij die mensen van jouw achtergrond sowieso niet ziet zitten.

Al snel hebben ze het populistische discours niet alleen overgenomen maar door hun exotische achtergrond creëren ze de illusie dat kinderen van migranten dit racistische beleid ook nastreven. Ze zijn eigenlijk van heel ver gekomen om de historische vergissing die migratie is voor eens en altijd te corrigeren. Teneinde de publieke opinie te overtuigen van hun kordaatheid hanteren deze kinderen van arbeidsmigranten en asielzoekers een spijkerharde toon waarin elke vorm van empathie, mededogen en realiteitszin uit is geperst. Als het aan deze kinderen van migranten ligt wordt migratie een archeologisch fenomeen.

In Engeland moest voetbalicoon en sportcommentator Gary Lineker zijn werk neerleggen omdat hij in een tweet het hardvochtige asielbeleid van de regering bekritiseerde.

Inhumaan beleid

Minister van Buitenlandse Zaken, Suella Braverman, belooft de burger dat ze migranten die via het Kanaal het Britse territorium binnenkomen gaat terugduwen. Terug naar hun land van afkomst. Of terug naar Frankrijk. En als dat niet gaat dan naar Rwanda. Deportatiepolitiek 2.0.

Braverman is van Indiase afkomst. Haar niet-Westerse afkomst verleent het deportatiebeleid van de regering geloofwaardigheid, geeft de hardvochtigheid een menselijk gezicht. Een kind van migranten dat migratie de halt wil toezeggen, dan zal het wel goed zijn. Lineker ontmaskert in een tweet het beleid voor wat het echt is: inhumaan.

"Er is geen grote instroom. We nemen veel minder vluchtelingen op dan andere grote Europese landen. Dit is gewoon een onmetelijk wreed beleid gericht op de meest kwetsbare mensen in een taal die niet veel verschilt van die van Duitsland in de jaren 30, of zie ik het verkeerd?: Lineker is hier een deugmens maar heeft wel een punt.

Lineker benoemt de feiten, geen grote instroom, bekritiseert het gebrek aan opvangbereidheid van de regering, en trekt een historische parallel met Nazi-Duitsland. Een voetbalcommentator met historisch besef waar een kind van migranten de harde, taaie, heftige strijd van haar voorouders om ergens te komen in het bestaan helemaal heeft losgelaten en zich verschuilt achter haar geprivilegieerde positie. Het enige positieve aan deze gang van zaken: geweten heeft geen kleur.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie