Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Samen is het nieuwe alleen, u gaat alleen naar de kloten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Samen is het nieuwe alleen, u gaat alleen naar de kloten'

Marcel van Roosmalen keert zich in De Nieuws BV tegen saamhorigheid: "Samen is het nieuwe alleen. Als u ziek wordt, doet u dat alleen, en uw faillissement is iets anders dan het leed van de buurman met een vaste baan. U gaat alleen naar de kloten."

Video niet beschikbaar

Van Koningsdag is Marcel van Roosmalen nooit fan geweest. Koningsdag 2020 bleek ook geen hoogtepunt: "Het Wilhelmus zingen op je balkon, in oranje kleren vanaf de bank je duim opsteken naar de koning en zijn gezin. En dat dan filmen, keurig op anderhalve meter van elkaar in de rij voor een oranje tompouce van de Hema en de verslaggeving daarover."

Alles vergeten achter een doos tompoucen

Van Roosmalen: "Ja, werd er geconcludeerd, de mensen hebben echt zin in feest en als er geen feest is dan doen we gewoon net alsof. We zijn tenslotte Nederlanders. Is er iets treurigers dan dat? Ik zeg dit met jaloezie in mijn stem. Want voor jezelf is het natuurlijk een zegen als je wel zo in elkaar zit dat je alles vergeet achter een doos oranje tompoucen."

"De simplificering van alles", zegt Van Roosmalen. "Alle, ik herhaal, alle zorgmedewerkers zijn per definitie helden, maakt niet uit wat ze doen of gedaan hebben. Goed dat Peer Ulijn in het NOS-journaal zegt dat ze allemaal een lintje moeten krijgen. Mag Peer Ulijn alsjeblieft ook een lintje? Mogen alle Peer Ulijns een lintje en met hem alle kale mannen?"

Mag Ali B een Willemsorde?

Van Roosmalen: "En mag Ali B iets nog veel hogers, een Willemsorde of zo, want hij ontwikkelt zich in deze oorlogstijd tot de nationale goeierd die tot ons preekt vanaf alle zenders. Hij is de gokkast die maar blijft geven, de plant die maar blijft bloeien, de zon die juist in deze tijd maar blijft schijnen."

"Als het aan hem ligt krijgt mijn in een hok wegkwijnende moeder een plant en een virtuele knuffel. Ik kijk daar nu al naar uit," zegt van Roosmalen. "Hier mama, je weet niet meer wie je kinderen zijn, maar zwaai maar even naar Ali B, daar knap je van op. Probleem opgelost, want we doen dit samen."

'Er is geen wij'

Van Roosmalen: "Samen en saamhorigheid zijn het nieuwe alleen. Er wordt ons van alle kanten ingepeperd dat we deze samen doormaken. We zijn allemaal gelijk, we hebben er allemaal last van, we doen dit samen. Wat een leugen. Ik ben u niet en u bent mij niet en samen zijn we geen wij. Ik herhaal: er is geen wij."

Druktemaker Marcel van Roosmalen - Samen is het nieuwe alleen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie