Opinie & Commentaar
NTR

Waarom hebben we voedselbanken in een rijk land als Nederland?

foto: De Voedselbankfoto: De Voedselbank
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom hebben we voedselbanken in een rijk land als Nederland?

Voedselbanken in Nederland. Waarom hebben we zoiets in één van de rijkste landen ter wereld? Kwesties sprak met betrokkenen en politici over deze vraag.

Het kan eenieder overkomen

Willeke Hoiting, vrijwilliger bij een van de voedselbanken in Drenthe, vertelt wat voor mensen er bij de Voedselbank komen: "het is heel verschillend, het kan eenieder overkomen. Mensen van verschillende gradaties: mensen met koopwoning die in de problemen zijn gekomen, werkende zelfstandigen, mensen na een echtscheiding, ouderen en heel veel mensen met kinderen."

"Ik ben er trots op dat we dit met elkaar doen. De hele organisatie bestaat uit vrijwilligers. Ik heb collega’s die zich bijna elke week 40 uur inzetten voor de Voedselbank. Alleen het zou niet nodig moeten zijn in een rijk land als Nederland."

Quote

je komt niet verder dan het te signaleren

Ko Vester

Ko Vester (kunstenaar en oud-SP Statenlid): "ik vind het beschamend dat in Drenthe tonnen en miljoenen aan allerlei projecten wordt besteed, terwijl er 3,5 duizend gezinnen afhankelijk zijn van de Voedselbank. De oorzaak ligt natuurlijk in de armoede en die is Drenthe zelfs stijgende. Ik vind dat gemeentes en provincie daar te weinig aan doen."

In de twaalf jaar dat Vester Statenlid was kwam hij niet verder met deze problematiek: "je komt niet verder dan het te signaleren, het blijft bij praten. Vervolgens wordt er weer een congres georganiseerd: dan komen de pratende pakken weer op het toneel en er gebeurt verder echt niets mee. De mensen en kinderen zijn er het slachtoffer van."

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiële kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Ster advertentie
Ster advertentie