Opinie & Commentaar
AVROTROS

Sta op en regeer!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sta op en regeer!

Deze coalitie houdt niet van zichzelf. Dat wordt steeds pijnlijker zichtbaar. VVD, CDA, D66 en CU doen te vaak hun best om er niet bij te horen. Het is inmiddels doodnormaal dat gesloten compromissen niet eens verdedigd worden. "Ik ben tegen, maar stem voor omwille van het regeerakkoord." 'Meloenen slikken' hebben de vier tot kunst verheven. Beleid omdat het moet van de ander, wekt echter weinig vertrouwen.

Grote schrikbeeld van de nieuwe partners van Rutte is de symbiotische liefdesrelatie zoals Rutte en Samsom die hadden. 'Hé, hoi, leuk!' De liefde van Rutte bleek echter even intens als dodelijk. De PvdA bleef eenzaam en leeg achter, want aan partneralimentatie doen ze niet in Den Haag. Buma, Pechtold en Segers leerden hun lessen en lieten een kabinetspost schieten om de eigenheid van hun partijen in de Kamer te bewaken. Daar zit het gezelschap nu de hele tijd heel erg zichzelf te zijn. Verwarrend en ergerniswekkend.

Stofwolk

Met het naderen van de Provinciale Statenverkiezingen doet de coalitie er een schepje bovenop. Netto resultaat is een grote stofwolk aan politiek lawaai. Het knettert daarom soms in mijn hoofd. Het liefste zou ik ze allemaal persoonlijk in elkaar slaan. Ik verexcuseer me er niet voor. Ik voel die emotie. Ik denk dat mensen op straat dit snappen, omdat zij het ook zo voelen.

Gelukkig voelen de mensen op straat heel iets anders, dan bovenstaande Rutte-parodie. Die zitten namelijk niet te wachten op een crisissfeertje. Dat bleek maandag toen EenVandaag onderzocht hoe de achterbannen van partijen aankijken tegen het verruimen van het kinderpardon. De kiezer is weliswaar net zo verdeeld als de politiek, maar op de vraag of het een kabinetscrisis waard is, antwoorden kiezers met een overtuigend 'nee'. Sterker nog, spontaan gaven vele leden van het Opiniepanel aan dat in tijden van Brexit en shutdown stabiliteit zeer gewenst is. Geen gehannes in de polder, maar daden. Een krachtig signaal! "Kabinet: sta op en regeer."

Op je gemak voelen

Niet van jezelf houden maakt echter dat je niet in staat bent om de waarde in te zien van wat je verwezenlijkt hebt en zorgt er voor dat je het moeilijk vindt om je te verbinden met andere mensen. Zomaar wat tegeltjeswijsheden die ik van de website 'vijf tekenen die erop wijzen dat je niet van jezelf houdt' pluk. Een citaat van Mark Twain is echter de topper: "De ergste eenzaamheid is je niet op je gemak voelen bij jezelf."

De kiezer voelt dat ook en rent weg van de coalitie als een kat op schoot van een gespannen baasje. De eerste jaren van Rutte III leren ons dat krampachtig jezelf zijn niet het antwoord is op de lessen van Rutte II. Wat wel werkt weet ik helaas ook niet, zeg ik er eerlijk bij. Waarschijnlijk een gezonde balans tussen staan voor compromissen en een geloofwaardig eigen geluid. Of zoals een andere zelfhulp-website tipt: "Weten dat je niet perfect bent, maar jezelf toch accepteren, kan wel eens de sleutel tot succes zijn als het gaat om relaties."

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie