Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Het CDA is een ziekte'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het CDA is een ziekte'

Opeens is het CDA weer overal en volgen we de lijsttrekkersstrijd. Marcel van Roosmalen vindt het op zijn zachtst gezegd onzin. "Waarom wordt dat uitgezonden? Ik word er onpasselijk van. Het interesseert me niet wie lijsttrekker wordt van het CDA", zegt de druktemaker in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

"Het kan me niet schelen of het de door alle niet CDA-stemmers geprezen Pieter Omzigt wordt, of toch de achterbakse Hugo de Jonge, die onder andere mijn bejaarde moeder heeft gemarteld met eenzame opsluiting. Ik kijk principieel niet naar debatten tussen potentiële CDA-lijsttrekkers, ik erger me teveel aan de aandacht die ze weten te genereren."

Typisch CDA

Vroeger leverde het CDA vaak de minister-president. "Ik groeide op onder Van Agt, een raadselachtige zonderling en daarna kwamen drie kabinetten Lubbers, een man van wie je nooit wist wat hij nou eigenlijk had gezegd", vertelt Van Roosmalen.

"Het allerergste waren de drie kabinetten Balkenende. Het was voor het eerst dat ik me schaamde als hij op buitenlandse zenders was. Jan Peter Balkenende is een nationaal trauma en zegen tegelijkertijd, na hem zijn we door het putje gespoeld, maar werden ze voor het eerst ook echt weggevaagd bij de verkiezingen."

"En nu denken ze er weer toe doen", zegt Van Roosmalen. "Dat doen alsof je nog steeds meetelt, ik vind het typisch CDA, zoals ik ook karbonade typisch CDA vind. Net als bidden voor het eten, stamppot, radijsjes, en een sleutelbos aan je riem."

CDA is ziekte die telkens terugkomt

"Het CDA is een ziekte, elke keer als je denkt dat het is uitgeroeid komt het in gemuteerde vorm weer terug. Behalve normen en waarden kan ik nul ideeën van het CDA opnoemen, het maakt ook niet uit wat Sywert van der Linden in dat verkiezingsprogramma van ze schrijft, ze houden zich er toch niet aan. Het zijn meelopers, ze hebben geen ruggengraat, het gaat ze om de macht, ze zijn bewezen onbetrouwbaar."

Druktemaker Marcel van Roosmalen - CDA

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie