Opinie & Commentaar
BNNVARA

Chris Froome weet iets wat wij niet weten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chris Froome weet iets wat wij niet weten

Maandag, op de rustdag, schermde zijn ploeg de geletruidrager Chris Froome nog hermetisch af van de pers. Schande werd er van gesproken, maar de woordvoerders van Team Sky waren onvermurwbaar.

Froome had zijn rust nodig. En als leider van het klassement moest hij elke dag al uren verplicht praatjes houden. Het was er wel even klaar mee. Dranghekken en beveiligers werden ingezet om iedereen op afstand te houden. "In lastige vragen heeft Froome geen zin", kopte Trouw de dag erna boven een chagrijnig stukkie.

Sinds die rustdag is er voor Froome eigenlijk weinig noemenswaardigs gebeurd. Er werd twee keer gesprint. Er werd twee keer gewonnen door Marcel Kittel. De voorsprong op Fabio Aru bleef precies 18 seconden.

Aan tafel bij de Belgen

Maar gisteren zat hij ineens bij de Belgen van 'Vive le Velo' aan tafel. Chris Froome. Grijs sweatertje, ontspannen grijns om de bakkes en maar lekker keuvelen. Over dat hij tien jaar geleden vlakbij Leuven had gewoond, in Tielt-Winge. Dat hij toen al blij was wanneer hij een kermiskoers uitreed.

De interviewer was zichtbaar onder de indruk. De laatste vraag kwam er dus wat bakvisserig uit: 'Had Froome wel eens friet gegeten?' Godzijdank voor de Belgen vond Chris Froome friet lekker.

Eerder op de avond had de NOS ook al zo’n gemoedelijke gesprek uitgezonden. Daar was het Herman van der Zandt die de relaxte Froome tegenover zich had. Of de Brit angstig was dat Tom Dumoulin volgend jaar de Tour ging rijden? "Dan moet hij maar een hoop luiers meenemen," was zijn geestige antwoord.

Froome weet wat wij niet weten

Er is iets gebeurd met Chris Froome. Er is iets veranderd. Misschien weet hij iets wat wij niet weten. Of hij realiseert zich eindelijk iets dat wij eigenlijk al dagen weten, maar niet uitspreken, omdat de Tour dan een stuk saaier wordt. Namelijk: die vierde zege is eigenlijk wel zo'n beetje in de pocket.

ROELOF DE VRIES - presentator a.i. De NieuwsBV

In De Nieuws BV hoor je elke dag tussen 13.00 en 14.00 De Proloog met bekende gasten en een vooruitblik op de etappe.

Ster advertentie
Ster advertentie