Opinie & Commentaar

Ik slikte het hele begin van het alfabet in één keer door

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ik slikte het hele begin van het alfabet in één keer door

[AVROTROS] Er werd voor me gekookt, gezongen, voorgelezen. Ik kreeg cadeautjes, er werd in mijn wangetjes geknepen, er werd eindeloos kiekeboe gespeeld en ik werd liefdevol opgetild. Wat was het heerlijk om kind te zijn. Voelde ik me een beetje ziekjes, dan wist mijn moeder altijd precies wat er moest gebeuren.

Was ik weer eens in de brandnetels gevallen? Weegbree plukken, doormidden scheuren en het witte sap op de bultjes smeren! Was ik grieperig, dan kreeg ik een stuk rammenas, vermengd met citroensap en bruine suiker. Heb zojuist gewikipedi-aad wat rammenas eigenlijk is en ik kom er nu pas achter dat het een 'plant uit de kruisbloemenfamilie' is. Een verstopte neus? Een rauw ui naast mijn bed. Keelpijn? Gorgelen met zout water. Geen idee of het allemaal echt hielp, maar het placebo-effect was enorm, kan ik je verzekeren. Wat een heerlijke jeugd met louter overzichtelijke problemen die allemaal oplosbaar waren met dingen uit de natuur.

Kruidengenezer

Mijn moeder geloofde namelijk heilig in de geneeskrachten van Dokter A. Vogel. Zijn boek 'De kleine dokter' stond in onze boekenkast en werd regelmatig geraadpleegd. Ook hem heb ik zojuist gewikipedi-aad en die Vogel, die was helemaal geen dokter. Hij was een fytotherapeut, oftewel een kruidengenezer. Dat klinkt meteen een stuk minder betrouwbaar. Toch is zijn motto 'je bent wat je eet' anno 2018 weer helemaal hip en happening. Ik ben op dit moment 35 chocoladekruidnoten.

De 'r' is weer in de maand!

'Voorkomen is beter dan genezen' was nog zo’n motto van deze Dokter - die toch geen dokter bleek te zijn - Vogel. Vandaar dat mijn moeder mij vanaf september iedere dag een handjevol vitamines gaf, daarbij vrolijk uitroepend: 'de 'r' is weer in de maand!' Voor mij was de 'r' tijdens het hele jaar overigens totaal afwezig, want ik kon de 'r' simpelweg niet zeggen als kleine geadopteerde Aziaat. Als ik 's avonds stiekem naar 'Met het oog op morgen' luisterde op mijn wekkerradio, maakte ik me zorgen dat ik door de afwezigheid van die 'r' later nooit bij de rrradio zou kunnen werken. Leve de logopedie, want nu presenteer ik rrradarrr! Maar dat terzijde.

Is dat bijslikken wel nodig?

Van september tot en met april slikte ik dus extra vitamine A, B, C, D en E. Ik slikte het hele begin van het alfabet in één keer door. Vooral aan de vitamine B-capsules bewaar ik slechte herinneringen. Van die grote capsules die ik wel eens per ongeluk doormidden beet, waarna de meest bittere smaak ooit vrijkwam. Grote vraag: was het nodig? In de nieuwste aflevering van Radar Helpt vertelt voedingswetenschapper Renger Witkamp of je nu wel of niet vitamines moet bijslikken.

{podcast audio="68475" caption="#24 Zo krijg jij voldoende vitamines binnen" }

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.

Ster advertentie
Ster advertentie