Opinie & Commentaar
AVROTROS

Berichten zonder coronabodem

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Berichten zonder coronabodem

Dit was zo’n week waarin je, zo heel soms en ook verrassend, berichten tegenkwam die heel even niet over corona gingen, als basis voor een sportverhaal.

Dat DSM de nieuwe naam voor wielerploeg Sunweb is? Ja, prettig voor die ploeg die zo 'leuk' door de wielerwereld fietste in het afgelopen (en krankzinnige) seizoen. Shirtjes krijgen een ander kleurtje en zo op het eerste oog is de transfer van de Fransoos Bardet er eentje om lange beschouwingen op los te laten. Verstandig? Onzinnig? Geld weggooien? Zaken die wij niet weten? Dus? Dus geef alle mensen die hier een antwoord op hebben de kans te doen wat ze met dat antwoord willen doen.

Nieuwe taal

Heeft u Jan Boskamp als 'analist' bij RTL op donderdagavond gezien? Of, beter nog, gehoord? Zijn Feijenoord kreeg een penalty tegen en de goede lobbes onder de analisten die van de Nederlandse taal soms een behoorlijk vreemde ratatouille maakt, reageerde met een bozig en nors: "Ja, hij schopt ‘m voor zijn flikker!"

Ja, het is juist, de leden van de club van Derksen, hebben ons, de kijker, door de jaren heen een nieuwe taal geleerd, die in de voorgaande zestig jaar niet voorkwam op de Nederlandse televisie. Vloeken die zeker in de kerk niet kunnen en anderszins verbale uithalen als tyfus, kutwijf, lamlul, beffen, uitwonen, piesen, ja, dan lig ik te neuken, tering, pleuris, even zeiken, dat wijf heb echt heerlijke tieten, lekker likken, ga maar vast klaarliggen, Sofie…het zijn woorden of series van woorden waar bijvoorbeeld de complete bemanning van Studio Sport van de NOS niet mee wegkomt. Nooit en nergens.

Zet de tv maar uit

Andere lieden, andere taal. Gewaagd, uitdagend, vernieuwend, storend voor de een, een lach voor de ander. Voetbaltaal, wordt het weleens genoemd. Kantinetaal, zegt een ander. Schandalig vindt een derde, overdreven zegt weer een ander. Luister en kijk dan niet, zegt de dominee. Uitdagend is het in ieder geval. Grensverleggend zelfs. En op iedere televisie zit een knop om het ding uit en aan te doen. Als je deze lieden niet wilt aanhoren, zet je het toestel toch uit. Of af.

Boskamp heeft een opmerkelijk kleine woordkeuze en ze moeten niet aan zijn Rotterdamse clubje komen. "Krijg jij de tering", flapt hij er dan net zo makkelijk uit… op iedere zender waar hij tijdelijk huist. Zijn zinnen zijn niet lang en vaak ook onafgemaakt, zijn meningen komen uit een voetbalgeest en hij wordt veel gevraagd omdat het 'leuk' is naar hem te luisteren.

Een soort ongeleid projectiel dat 'hand in hand' door de wereld gaat, terwijl hij 34 worstenbroodjes voor de lunch neemt. Een soort van volkse cabareteske voetbalshow, zegt men. Maar zeg ik ook: Boskamp weet, in weerwil van al die taalkundige ravijnen, wel van voetbal af. Het is de toon die de muziek maakt, maar niet alleen de woorden.

Zinnen afmaken

Bij RTL zit ook Theo Janssen aan, de Arnhemmer uit Klarendal. Wat je ook over hem wilt zeggen, uiterlijk, kleding, plakplaatjes, haardracht… aan zijn gedachten rond voetbal is weinig te herstellen. Zijn standpuntinname na de gemiste penalty van Teun Koopmeiners van AZ was duidelijk te volgen en klonk logisch. Janssen stelde dat de goede Teun er misschien beter aan zou doen even geen penalty’s meer voor zichzelf op te eisen na iets te veel poedelmomenten van de laatste tijd. Het leek me een valide gedachte, zoals Janssen die vaak meer in petto heeft.

Hij mag dan wel geen grootse loopbaan gehad hebben met rijke transfers naar grote buitenlandse clubs, hij mag dan slechts vijf interlands gespeeld hebben, dat doet allemaal niets aan zijn vaak zeer rake zienswijzen rond voetbalproblemen af. Hij is duidelijk, recht-door-zee en bepaald niet wollig. En hij maakt tenminste zijn zinnen af, hetgeen bij een hoop andere voetbalanalisten niet altijd gebeurt.

Zwemmen in Tokio?

En volgt u het zwemmen een beetje? Dat doen er niet veel in Nederland, maar ook op donderdag stapten er twee sporters het water uit die blij waren naar Tokio te kunnen gaan; ze hadden beiden de Olympische limiet gehaald. Wie dat waren? Thom de Boer, nuchter in zijn commentaar en Valerie van Roon die bijna geschrokken reageerde dat zij nu veterane Femke Heemskerk van een startplaats had afgehouden. Heemskerk, die overigens niet kon starten omdat ze…ai, daar gaan we toch de corona-hoek in. Ok, Heemskerk die wegens privéomstandigheden niet kon starten.

Overigens (en ik ben serieus) wie zegt daar, behalve Thomas Bach, de hoofd-akela van het IOC, dat die Spelen van Tokio nu wél doorgaan? Natuurlijk hoop ik dit ook, maar kenners en virologen die echt goed ingevoerd zijn en niet alle dagen aan televisiestudiotafels (mooi scrabblewoord) gaan zitten, hebben al voorzichtig opgemerkt dat, als het een beetje tegenzit het jaar 2021 een zeer slechte kopie van 2020 kan gaan worden, met voortdurend golven van positief getesten en volle ziekenhuizen overal ter wereld. Ga dan maar eens lekker zwemmen in Tokio. Weer corona er met de oortjes bijgesleept. Sorry, maar zo zie je hoe dat kreng ons leven bepaalt.

Een keer niet cashen in de woestijn

Nou, deze dan: Siem de Jong (bij ons thuis Siemmetje genoemd) gaat bij Heerenveen spelen. Dat is een mooi bericht, vind ik. Hij zieltoogde al een maand of wat in die niets voorstellende MLS (Major League Soccer) waar hoogstwaarschijnlijk nog minder goed wordt gespeeld als bij ons in de Eredivisie, en zocht naar iets dat vaste grond onder de voetbalvoeten heet. Heerenveen dus.

Het shirt zal hem in ieder geval goed staan en de mentaliteit die daar in het Abe Lenstra Stadion rondwaart, zal hij herkennen. Goede stap dus en niet, zoals ik iemand hoorde roepen "Hij gaat nog wel even cashen in de woestijn." Neen, hij gaat proberen weer een beetje behoorlijk te spelen bij een subtopploeg uit de provincie waar men over het algemeen nuchter staat tegenover sport, zelfs voetbal.

En deze: Jan Wagenaar is overleden. Groot paardenman. Hij leidde o.a. Quicksilver S en Henri Buitenzorg naar mooie drafprijzen. Namen om nooit te vergeten als je in de Nederlandse sport woont: Henri Buitenzorg en Quicksilver S. De naam Jan Wagenaar zat aan die edele dieren vast.

En ja, ik kan er niet omheen: Arjen Robben, de man met de glazen ledematen, staat weer aan de kant. Voor dit jaar tenminste. Kuitbeenblessure. Een paar maanden terug was zijn thuiskomst bij de FC Groningen brandend sportnieuws. Ik vroeg me af hoe veel wedstrijden hij bij zijn nieuwe ploeg heeft gespeeld. Ik wist het niet en las ergens dat hij op 18 oktober nog in het veld heeft gestaan (tegen FC Utrecht). Heel eerlijk: ik kon het me niet herinneren. Ik sta hem bij als nu zegt dat hij hoopt in het nieuwe jaar te kunnen terugkomen, maar ik ben niet de enige die hem op afstand steunt, denk ik.

Net zoals ik ook niet de enige ben, die ook weleens gedacht heeft: waarom Arjen, waarom ga je deze kwelling voor je lichaam aan. Om je geest te voeden? Mooie quizvraag: hoeveel wedstrijden heeft Robben voor Real Madrid gespeeld? U denkt na en geeft het snel op: 73, 108…geen idee. Het waren er 50 en dat waren er vier meer dan Royston Drenthe. Ja, slechts vier meer.

Zelfkennis

Waarom ik dat balletje opgooi? Omdat wij toch met zijn allen denken dat Drenthe een flierefluitende, met geld smijtende, verwende prof is die het nooit ergens heeft gemaakt. Hij speelde 46 keer voor de koninklijke in Madrid en maakte, ja het is waar, soms een zooitje van zijn leven. Eigen keuze, denk ik dan. In principe hebben anderen daar niets mee te maken. Onvolwassen, zeggen mensen die zijn leven hebben gevolgd. Hijzelf zegt: "Ik lig altijd onder een vergrootglas." Ik vraag: waarom zou dat zijn? Hij is nu failliet verklaard. Volgens hemzelf: "Door nalatigheid en labiliteit van mezelf."

Zelfkennis heet een deugd te zijn. Zelfkennis is ook een deugd als je begrijpt welke taal jezelf uitslaat in een televisiestudio. Al is het om licht te choqueren. Al is het om wat heftiger op te vallen in een grijze wereld. Al is het om licht stoer te doen. Al is het om de boel wakker te schudden. Al is het slechts omdat ieder vogeltje gebekt is zoals ie uit het ei is gekropen en dus zijn eigen lied kan zingen.

Verslaggever: "Penalty tegen Feijenoord…" Jan Boskamp: (mopperstem)…"Ja, hij schopt ‘m voor zijn flikker." Wat je er ook van vindt: een juiste analyse, maar die analyse kan ook anders verpakt worden. Of is dat een ouderwetse gedachte?

Ster advertentie
Ster advertentie