Opinie & Commentaar
AVROTROS

Tot in de puntjes

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Tot in de puntjes

Verleden week heb ik, op deze plaats, een ruime schets kunnen geven van hoe de professionele Amerikaanse sportwereld zich weer in gang trekt. Basketballers gaan weer spelen, ijshockeyers en footballers trainen alleen nog maar en de honkballers ruziën verder en denken er nu over na een seizoen van 60 wedstrijden te gaan spelen. Zonder publiek.

Omdat het NBA-seizoen 2.0 nadert heeft de basketbalorganisatie deze week de regels bekend gemaakt die gehanteerd zullen gaan worden in Orlando, Florida. In het Disney pretpark, om precies te zijn. Ik zag die regels en besefte welk een onwaarschijnlijke klus het is geweest dit alles in elkaar te draaien.

'Ik hoop dat medewerkers van de KNVB dit ook zullen lezen'

Omdat wij, in ons sportlandje Nederland, nauwelijks hebben meegekregen welke organisatorische rompslomp er komt kijken bij het hervatten of doorstarten van een competitie (wat immers in Nederland met geen enkele competitie in geen enkele sport gebeurde) leek het me aardig u een serieus verkorte vorm van de regels van die NBA-jongens te laten meebeleven. Omdat het aantoont hoe professionalisme in de sport werkelijk werkt. Ik hoop dat medewerkers van de KNVB dit ook zullen lezen.

Verleden week al stelde ik al dat er 22 ploegen in Orlando gaan spelen. Die teams worden gehuisvest in drie bakbeesten van luxe hotels: The Gran Destino Tower, The Grand Floridian en The Yacht Club. In eerste instantie bestaat een ploeg uit 17 spelers en maximaal 20 mensen personeel (coaches, verzorgers, artsen, secretaresses, kantoorpersoneel etc.). Die mensen worden bij aankomst op COVID-19 getest en dienen direct naar hun eigen kamer te gaan.

De volgende dag vindt de tweede test plaats. Pas als twee tests negatief zijn geweest is de betreffende persoon vrij om zich (met mondkapje) door het hotel te bewegen. De NBA-leiding zegt de spelers aan dat ze, ook als ze 'negatief' zijn binnengekomen toch met grote regelmaat (een maal per dag, is mogelijk) getest zullen worden.

Zieken

Spelers die op enig andere manier ziek worden en niet kunnen spelen, mogen Orlando verlaten en zullen geen financieel verlies ondervinden. Een groep van drie artsen met verplegers of verpleegsters draait diensten voor alle spelers in een speciaal ingericht ziekenhuisje op de campus van Disney World, daar waar iedereen verblijft en waar geen 'toeschouwers' kunnen komen.

Als spelers zich niet goed of onzeker voelen in de Orlando-omgeving en de ploeg op eigen wens willen te verlaten, zullen ze 108.000 dollar per wedstrijd moeten inleveren met een maximum van 14 wedstrijden (!!!). Spelers die geblesseerd 'thuisblijven' worden voor 100 procent uitbetaald.

Coach, kok en armband

Voor coaches boven de 65 jaar (en die zijn er) geldt dat ze zich speciaal kunnen laten testen/behandelen in het geval ze 'niet lekker zijn' of zich zwak voelen. Die coaches (die in de 'risk-factor' zitten) worden dus extra getest. Na twee dagen strikte quarantaine wordt beslist of een speler goedgekeurd is te mogen blijven. Spelers mogen niet bij elkaar op de kamer komen, tot 21 juli mogen de spelers geen contact hebben met spelers van andere teams in andere hotels. Ieder risico van een virusuitbraak wordt, denkt men, hiermee vermeden.

Iedere ploeg heeft een hoofdkok (chef) met diens personeel in het hotel. Keuken en restaurant zijn 24 uur per etmaal open. Spelers mogen ook roomservice bestellen. Daarvoor is een aparte app ontworpen. Spelers kunnen, in de loop van de eerste weken, ook kiezen voor andere restaurants op de campus. Als ze dit vooraf bespreken. Ook het laten komen van gespecialiseerd eten van geselecteerde restaurants in en rond Orlando behoort bij de mogelijkheden (!!!). Juist: het zijn en blijven verwende kids.

Iedereen op campus (als je Disney zo mag noemen) dient een Disney MagicBand te dragen. Zo’n polsband fungeert als herkenning voor het hotelpersoneel en de rondrijdende politie (streng geselecteerd en driedubbel getest) en die band werkt ook als kamersleutel en spelers doen het ding alleen af bij trainingen en wedstrijden.

Over alles is nagedacht

In ieder hotel bevindt zich een ruime spelerslounge waar men videogames kan spelen, waar kaarttafels staan, waar gebiljart kan worden, of pingpong gespeeld kan worden. Dubbelspel bij pingpong is verboden. Na ieder spelletje kaart worden de gebruikte kaarten ingeleverd en direct vernietigd. Mensen met een MagicBand kunnen ook gebruik maken van de golfbaan, de loopcircuits en de zwembaden op het terrein. Trainingen en work-outs worden in aparte ruimtes gehouden in sessies van drie uur per organisatie.

Teams wordt tevens aangeraden een 'mental health coach' mee te nemen, daar stress bij de aanwezigen waarschijnlijk zal gaan voorkomen. Als een ploeg de play-offs bereikt kan en mag men van personeel gaan wisselen. Twee mensen extra voor iedere verdere ronde. Gezichtsmaskertjes worden verplicht op bijna alle plaatsen, behalve in de restaurants en bij wedstrijden. Coaches en wisselspelers hoeven geen kapjes te dragen tijdens de wedstrijden en zitten wel ruim uit elkaar.

Er zal nergens 'gewoon' (en betalend) publiek aanwezig zijn bij de wedstrijden. Met mensen die er voor hun werk zijn (cameralieden, televisie-technici, medisch personeel, zaalpersoneel, streng geselecteerde persmensen) zal er toch nog genoeg reuring in de drie te gebruiken zalen zijn. Spelers van 'andere' ploegen mogen naar wedstrijden van keuze gaan kijken en zitten dan in een aparte zone, op afstand van het veld. Kapjes verplicht.

Geen marihuana

Alle ploegen hebben eenzelfde dagschema: opstaan, ontbijt (gezamenlijk of roomservice), ochtendtraining, gezamenlijke lunch, vrije middag (die de meesten gebruiken voor een slaapje), wedstrijdpreparatie, omkleden in eigen kamer, taping door verzorgers op afspraak, vervoer naar speelhal, wedstrijd, korte verklaringen van coach en enkele spelers aan geselecteerde persmensen, terug naar hotel, eigen leven in kamer. Stappen buiten het park mag niet. Overtreding levert een hoge boete op en verwijdering uit de 'bubbel'.

In de hotels is gebruik van X-ray en MRI-machines mogelijk. Gediplomeerd personeel is aanwezig. Ieder team kan 15 tot 17 gastenkamers reserveren om vrouwen of vriendinnen van spelers of coaches te ontvangen. Kamers worden door de spelers zelf betaald. Gasten ondergaan een strenge testing. De vrouwen/vriendinnen van de spelers dienen een week in (bewezen) zelf-quarantaine te zijn geweest.

Spelers zullen ook getest worden op drugs en maskeermiddelen. De NBA legt er de nadruk op dat het gebruik van marihuana in Florida bij wet verboden is. Dus ook in Disney World.

100 pagina's

Blijft deze vraag: wat gebeurt er als een of meerdere spelers 'positief' getest zullen worden? De NBA stelt: bewuste speler wordt 14 dagen in quarantaine gehouden of elders opgenomen in ziekenhuis indien nodig. De NBA stelt (in het boekwerk van 100 pagina’s) dat men rekening houdt dat iemand 'positief' kan worden/geraken. En, letterlijk: "In het geval er één of een beperkt aantal 'positieve' gevallen zal/zullen plaatsvinden zal er ter plekke en snel bekeken worden of de totale competitie al dan niet stilgelegd moet worden.

Dat laatste is eigenlijk het enige 'vage' in het hele boekwerk. Insiders schatten de voorbereidende kosten voor Disney, de NBA en de onderscheiden ploegen op vele miljoenen dollars. De eerste trainingen beginnen op 9 juli op zijn vroegst en de eerste wedstrijden vinden plaats op 31 juli. In Nederland zijn geselecteerde wedstrijden te zien bij Ziggo Sport.

Ehhhh, ja, ik verheug me erop. Heel erg zelfs. Ik ben vooral benieuwd hoe goed er gespeeld gaat worden na een competitiestilstand van 4,5 maand. En ja, verwacht heel veel spelers die gaan knielen bij het aanhoren van het volkslied voor iedere wedstrijd. En ook dit nog: vooraanstaande NBA-volgers in de USA noemen de komende NBA 2.0 competitie een slap aftreksel van wat het voor de stop op 11 maart was. "Het lijkt op een dure, leuke, vrijblijvende zomeravond competitie," schreef een bekende columnist. De te herstarten competitie zal waarschijnlijk in meer dan 160 landen over de hele wereld op de televisie verschijnen. De aanvraag is groot. De NBA-penningmeester glimlacht bij voortduring!

En wanneer weten we wie er NBA-kampioen is? Op zijn laatst op 12 oktober van dit jaar. Pardon? Ja, dat staat er. Op zijn laatst op 12 oktober van dit jaar. Het NBA-seizoen 2020/21 kan dan beginnen rond 1 december…Juist, van dit bewogen jaar 2020.

Ster advertentie
Ster advertentie