Opinie & Commentaar

Wacht op niemand

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wacht op niemand

[AVROTROS] Zeg eens eerlijk: behoorde u tot de groep mensen die opveerde toen de bazen van de UCI hun hernieuwde programma van grote wielerkoersen -bijna plompverloren- voor ons neerlegde?

Ja, lekker weer fietsen, lekker weer kassie kijken, lekker weer supporteren vanaf de bank. Ja, een dagje naar de koers met de familie en een goed gevulde picknickmand mee. Van de Jumbo natuurlijk.

Of zat u meer in de hoek van de Harvard-geleerde Marc Lipsitch, die met tamelijk eenvoudige bewoording het doorgaan van de Ronde van Frankrijk gelijkstelde aan een bijna legitieme zelfmoord?

Niet meteen voor iedereen, maar het gaan fietsen door Frankrijk en het aantrekken van publiek in grote hoeveelheden aan de kant van de weg, zou een diepe krater slaan in de schijnbare status quo die de mensheid de afgelopen dagen loopt te zoeken in de oorlog met dat viruskreng.

'Parijs nog ver, Tokio nog verder'

Een handvol minder doden, een zaaltje lege ic-bedden en ook de sportwereld begint direct te spinnen; het gaat de goede kant op. Open de trainingsfaciliteiten, laten we gaan hollen, het vet kan weer in de broek, Parijs is nog ver en Tokio nog verder.

En vooral de voetbalwereld gloeit op: laten we in godsnaam deze competitie afspelen, het is in levensbelang van vele clubs, van vele bonden. Terwijl wij - zoals een logisch gevolg is van het feit dat wij kinderen zijn van Hoekse en Kabeljauwse twisten - ruzie maken over de eventuele doorstart en elkaar beschimpen met aan de horizon uiterst vage beelden van een voetbalwedstrijd, weten wetenschappers meer dan voetballeiders leiden.

Bij die laatste groep is er maar één credo: spelen met die handel, redden wat er nog te redden is en na ons de zondvloed. Die dan waarschijnlijk op de loer ligt, maar daar luisteren we eventjes niet naar.

Tour op 29 augustus?

Ook fietsbaas Christian Prudhomme heeft tot midden deze week gehoopt op een wonder, maar werd door landgenoot Emmanuel Macron even flink op de vingers getikt: vergeet die fata morgana, ik doe het land nog verder op slot, ook voor 192 wielrenners. Opzouten nu, binnen blijven.

Prudhomme boog deemoedig het hoofd (hij moest wel) en zag een paar uur later dat de UCI-boven baasjes zijn dure speelgoedje naar de eventuele startdatum van 29 augustus hadden getild. Wat moest hij? Zwijgen.

Totdat die wetenschapper uit Boston, die Marc Lipsitch, zich aan het loket kwam melden via een goed oplettend wielerblad: het laten doorgaan van de Franse ronde op die datum zou een volgende grote golf aan coronaklanten gaan opleveren en de oorlog tegen het virus weer helemaal op nul terugzetten. Opeengepakt publiek, een vol peloton, een leger aan volgers (ook al waren die allemaal gecheckt en 'ok' bevonden).

Het zou volgens de geëerde wetenschapper zeer, zeer onverstandig, idioot kwalijk, en ook zelfs misdadig zijn om door Frankrijk hard te gaan fietsen.

Berekeningen

Lipsitch bekeek het fietsen door Frankrijk met wetenschappers-ogen en vooral met de kennis die hij heeft over virussen. Het verhaal dat de complete profwielrennerij bij het oud vuil gezet kan worden als er dit jaar geen Tour (en Vuelta en Giro, plus een vijftal grote eendaagse wedstrijden) konden worden gereden, was voor hem niet belangrijk. Virologen weten heus wel dat economische wetten bestaan, maar de basis van hun denken en doen is toch echt wetenschap en het uitdragen daarvan.

En zoals hij een eventueel verrijden van de Tour bekeek, deed hij dat ook met het doorgaan van Europees voetbal, Amerikaans basketbal, honkbal, football, ijshockey en in principe alle sporten waarbij vele mensen elkaar op een speelveld tegenkwamen en waar mensen op de tribunes vergeleken konden worden met de toeschouwers langs de weg bij de wielerkoersen.

Via zijn berekeningen is de wereld nog niet zo ver in de strijd tegen het virus. Volgens hem is het aan de kant zetten van de lockdowns, ook al lijkt dat nog zo leuk en economisch heel erg nodig, een stap die de wereld weer op nul terugzet.

Naar wie luisteren we?

Waar de Amerikaanse bullebak Trump hardop riep dat zijn eigen maatschappij direct weer competitief moet gaan sporten omdat hij uitgekeken was op honkbalherhalingen van 14 jaar geleden (heeft die man niet anders te doen?), steekt de wetenschapper de vinger op en roept: doe dat niet, het is levensgevaarlijk.

En dan komen we op de iedere dag wel weer ergens op wakkerende twist: naar wie luisteren wij, of beter gezegd: luisteren de 'beslissers' in alle landen ter wereld. Luisteren ze naar de roep om de economie te redden, luisteren ze naar de kippige sportbazen die nauwelijks een andere mening aanhangen dan 'spelen maar' of luisteren ze naar de wetenschappers. Die er overigens ook naast kunnen zitten, zoals bijna niemand helemaal zeker is van haar of zijn denkbeelden.

De voetbalwereld wil weer de wei in

In Nederland luistert onze regering naar de bevindingen van het RIVM. Rutte en zijn mensen nemen beslissingen met de aanbevelingen van die lieden in de hand. Jaap van Dissel (slaapt die man nog wel eens?) torst al weken een behoorlijke lading, maar als je eenmaal voor deze weg gekozen hebt, moet je doorrijden nietwaar?

Als Jaap en zijn mensen zeggen dat het hoegenaamd niet verstandig is te gaan sporten, dan zal Rutte dat moeten overnemen en dat keihard tegen Nederland moeten zeggen. Of?

De voetbalwereld smeekt bijna om weer de wei in te mogen gaan. Een hele bedrijfstak hangt ervan af. Honderden, neen duizenden zullen ontslagen worden in die wereld, zo luidt de bijna dreigende toon vanuit de voetbalwereld. Het gaat om honderden miljoenen, nietwaar?

Dat alle andere (kleine) sporten in Nederland, de Olympische sporten en de amateursporten ook alle omvallen laat de voetbalwereld kennelijk geheel koud. Het is nu 'ikke, ikke en de rest kan stikken', zo het lijkt. En is het reëel om wel te mogen voetballen, maar geen potje rugby of korfbal te mogen spelen? U mag het zeggen.

Nieuwe coronamaatregelen

Ik ben benieuwd wat Mark Rutte volgende week voor 'nieuwe' maatregelen aan gaat kondigen. Hij zal dan goed geluisterd hebben naar de wetenschappers, de kenners dus, en zal daarop zijn beslissingen afstemmen. Wat hij ook zal doen, hij doet het nooit voor iedereen goed.

Mijn inschatting: de collectieve ophokplicht wordt verlengd. Met weken nog. Waar het grote publiek graag meer vrijheid wil (en in die vrijheid zit wellicht ook het actief en passief sporten), komen de wetenschappers (zie de opmerkingen van Lipsitch) met geheel andere meningen. Rightly so, denk ik dan maar.

Ja, wij polderen graag in dit land en daar zijn we ook best groot mee geworden (of is 'handig' een beter woord?), maar als het om de volksgezondheid gaat, als het een kwestie is van ettelijke doden meer en een terugslag van jewelste, omdat we zo graag onze vrijheid willen. Dan moet je toch van heel goede huize komen om die (economische) aspecten boven de sociale te verheffen omdat de voetballers (of moeten we hier zeggen: voetballeiders?) zo graag die wei in willen.

Duivels dilemma

Het begrip 'duivels dilemma' valt de laatste dagen om de minuut in elke talkshow. Hoe graag ik naar sport kijk, hoe bijna bezeten ik 'sport' de afgelopen 60 jaar ge- en beleefd heb: ik kan wel een stap terugnemen als mensen als Lipsitch en Jaap en al zijn Nederlandse collega virologen hun kennis gebruiken om ons ernstig te waarschuwen.

Niemand is perfect in deze wereld, maar als het peloton aan virologen (vergeet onze Ab 'Red Red Wine'- Osterhaus niet) toch echt met andere strikte aanbevelingen komt dan past ons sportgekken toch in ieder geval iets van nederigheid en de kunst om naar hen te luisteren.

Louis XIV

De ernst van deze zaak ontkennen, is een wrede gedachte. Ook Prudhomme, die toch al erg op Louis XIV begon te lijken, moest van Macron (en diens raadgevers) horen dat zijn Tour niet kon doorgaan op de door de ASO zo vurig gehoopte juni-datum. Hij zweeg en snapte de boodschap.

Zelfs Trump zal dat moeten doen en wellicht dat Dr. Anthony Fauci hem duidelijk kan maken dat hij bazelt als hij zegt dat hij zo spoedig mogelijk 'zijn' Amerikaanse sporten groots en meeslepend en met alleen televisie erbij terug wil hebben. Liefst volgende week nog.

En tot slot: heeft iemand in dit heerlijke land ook door dat die intelligente lockdown een luxe van jewelste is? Vergelijk het maar eens met wat je om ons heen ziet.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie