Opinie & Commentaar
PowNed

De Ronde Tafel van Roderick: woke-isme zal langzaam doodbloeden

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. De Ronde Tafel van Roderick: woke-isme zal langzaam doodbloeden

Het woke-isme vierde afgelopen jaar hoogtij. Op universiteiten, in het maatschappelijke debat en in de media speelde deze beweging een grote rol. In De Ronde Tafel van Roderick debatteerden journalist Jan Kuitenbrouwer, historicus Coen de Jong en kunstenaars Kate Sinha en Stefan Ruitenbeek van KIRAC over nut, noodzaak en toekomst van woke.

De Ronde Tafel van Roderick - Woke en de begrenzing van het publieke debat.

Laat woke 'the roaring sixties' herbeleven?

Journalist Jan Kuitenbrouwer trekt een vergelijking tussen het activisme in de jaren zestig en zeventig, tegen de consumptiemaatschappij en "de uitwassen van het kapitalisme", en de hedendaagse wokebeweging.

"Wij hadden toen ook wel een soort of sense of doom van 'zo kan het niet langer!'. Maar het grote verschil is dat er toen een enorme groei in de economie zat. En dat wij door de arbeidsmarkt onmiddellijk werden opgezogen en prachtige banen kregen. De verzorgingsstaat was toen op zijn hoogtepunt. En dat is veertig jaar later heel anders. Dus veel jonge mensen op dit moment die studeren, hebben een tamelijk zwaar leven. Die hebben weinig reden om de toekomst met heel veel vreugde en vertrouwen tegemoet te zien. Dan lokt het activisme en ook een soort je afwenden van, een alternatieve levensstijl. En bij een alternatieve levensstijl hoort natuurlijk een alternatieve cultuur."

Kunstwereld plantte het woke-zaadje

Kate Sinha en Stefan Ruitenbeek van het kunstenaarscollectief KIRAC liepen jaren geleden al tegen het woke-isme aan. Kate Sinha: "Wij liepen er al vrij snel tegenaan. In de kunstwereld is dit gaan broeien, daar is het begonnen."

Stefan: "De Zwarte Pieten-beweging is in de kunstwereld gegroeid. De eerste manifestatie was in het Van Abbemuseum."

Kate: "De kunstwereld en de academische wereld die bevruchten elkaar in zo'n ideologie.

Stefan: "En dan jaren later komt het bij Veronica Inside terecht. Daarom is volgens mij die kunst en de academische wereld heel belangrijk hierin. Als die instituten niet zo belangrijk zijn, dan verspreidt die rancune-beweging die woke is, een rancuneuze beweging tegen de wereld, zich over de hele samenleving."

Heeft het woke-isme een lange toekomst?

Aan het slot van het rondetafelgesprek komt de toekomst van het woke-isme ter sprake. Volgens journalist Jan Kuitenbrouwer is woke over zijn/haar/hen hoogtepunt heen. "Ik vraag mij eerlijk gezegd af of dit een heel lang leven beschoren is, want je merkt toch wel dat er heel veel irritatie en er heel veel verzet tegen komt. En heel veel onwil om dit spel op deze manier te spelen."

Kunstenaar Stefan Ruitenbeek ziet het einde nog niet naderen. "Je moet woke niet alleen maar zien als die paar gekke dingetjes. Het is een symptoom van een ziekte, daar moet je het volgens mij over hebben. En daar moet je je tegen wapenen.

Ster advertentie
Ster advertentie