Cultuur & Media
KRO-NCRV

Mannenbladen zijn woke: geen bikini meer op de voorpagina?

foto: Houcine Ncibfoto: Houcine Ncib
  1. Nieuwschevron right
  2. Mannenbladen zijn woke: geen bikini meer op de voorpagina?

Na de MeToo-affaires pasten Amerikaanse mannenbladen zich massaal aan. GQ richt zich voortaan op een genderneutraal publiek, de Amerikaanse variant van Esquire heeft geen vrouwen meer op de cover en zelfs de Playboy richt zich niet meer exclusief op mannen.

"Ik vind dit écht doorslaan", zegt WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes. "Die hele identiteitsdiscussie in de VS gaat veel te ver." Huisjes vindt het vreemd dat mannenbladen zich niet meer op mannen mogen richten en daarmee ook kiezen om geen bikinispecial meer te laten zien bijvoorbeeld.


Haroon Ali van de Volkskrant denkt dat Amerikaanse bladen deze koerswijziging zich ook kunnen veroorloven, omdat de lezersaantallen veel hoger liggen. "Als je dit in Nederland gaat doen, dan lopen je lezers gewoon weg", denkt hij.

Blote vrouwen

Niet ieder blad hoeft genderneutraal of 'woke' te zijn, vindt Ali. De schrijver vindt het goed dat vrouwen minder als lustobject worden afgebeeld, maar er mogen wat hem betreft ook gewoon bladen verschijnen voor mannen die zich écht man voelen. "De meerderheid van de populatie is een heteroseksuele man die graag naar vrouwen kijkt."

Als er op een respectvolle manier naar het vrouwelijk schoon wordt gekeken en het geen 'lekker wijf' wordt genoemd ziet Ali geen probleem. Daarbij wijst hij erop dat People Magazine jaarlijks een verkiezing houdt van Sexiest Man Alive.

Het Mediaforum met Bert Huisjes en Haroon Ali

Ster advertentie
Ster advertentie