Opinie & Commentaar

Het Rutte vs. Baudet debat moet naar Tijs van den Brink
EO

foto: ANP Bart Maatfoto: ANP Bart Maat
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Rutte vs. Baudet debat moet naar Tijs van den Brink

“Rutte klonk alsof ie op z’n hoede was”, appte een collega mij. Dit is de Dag had maandag desondanks een heel vermakelijk gesprek met premier en VVD-partijleider Mark Rutte over de Europese verkiezingen. Het duurde een half uur en er kwam geen nieuws uit.

Want Rutte was inderdaad een half uur lang ontzettend z’n best aan het doen om geen nieuws te maken. Dat was blijkbaar gepland voor de volgende dag. En in zijn ijver om binnen de lijntjes van de VVD-campagne te blijven, heeft hij de waarheid wel een beetje geweld aan gedaan.

Op verschillende manieren probeerde presentator Tijs van den Brink helemaal aan het einde van het gesprek te vragen wat Rutte nou vindt van het feit dat Forum voor Democratie momenteel de grootste partij van Nederland is. En wat hij vindt van het gegeven dat in verschillende landen eurokritische partijen aan het groeien zijn. Ruttes antwoord luidde in verschillende variaties.

“Ik praat hier over de VVD vandaag, niet over andere partijen. Ik ga op andere partijen niet in.”

“Ik wil praten over waar ik voor sta. Ik heb helemaal geen zin om na te denken over eurokritische partijen. Die moeten hun eigen verhaal vertellen.”

"Ik ga geen tijd spenderen om een andere partij te becommentariëren."

Tot zover Mark Rutte op maandag 13 mei.

Speech

De volgende dag was het 14 mei en stond een VVD-campagnespeech van Rutte in Barendrecht gepland. Compleet met human wallpaper bestaande uit wat bij elkaar getrommelde scholieren. Boodschap: Thierry Baudet zus, Thierry Baudet zo. Thierry Baudet is volgens Rutte een ‘fröbelende’ zolderkamergeleerde met ‘bizarre ideeen’ over een Nexit die ‘een onverantwoord risico’ met de Nederlandse veiligheid en welvaart zou nemen.

“Het wordt tijd dat jouw onzinnige beweringen bestreden worden”, zo stelde Rutte ineens keihard aan het adres van FvD-leider Thierry Baudet. Hij wilde een tv-debat, 1 op 1, en dan nog voor de verkiezingen. En op dinsdag 14 mei kon Rutte verder losgaan bij Nieuwsuur en verder praten over het 'nieuws' wat de VVD zelf de dag ervoor had georganiseerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Debat

Politieke campagnes hebben strategieën waar ze zich met militaire precisie aan proberen te houden. Dat is allemaal prima en begrijpelijk, maar jokkebrokken is lelijk. Rutte kan het echter goedmaken, net als in de vorige campagne, toen de VVD een EO-spotje had gekopieerd, of lelijker gesteld: goed gejat. Rutte bood toen zelf aan om nog een keer langs te komen voor een interview als goedmakertje.

Laat Tijs van den Brink - toch de beste debatmoderator - nu dan als goedmakertje het gewenste debat tussen Rutte en Baudet modereren. Zou Thierry Baudet als oud-commentator van Dit is de Dag ook mee moeten kunnen leven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De door Baudet gewenste Nexit waar Rutte zich nu in de campagne zo druk om maakt, is alleen niet echt onderwerp van het Europees Parlement waar we voor naar de stembus mogen op 23 mei, maar dat zien we dan wel even door de vingers.

Bertine Moenaff is politiek redacteur en samensteller voor Dit is de Dag.

Ster advertentie
Ster advertentie