Opinie & Commentaar

Zendtijd voor gekke Geert en tierende Thierry

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Zendtijd voor gekke Geert en tierende Thierry

[EO] Cultuurtheoloog Frank G. Bosman keek, in quarantaine, per ongeluk de zendtijd voor politieke partijen, waarin een opvallend spotje langs kwam dat hem woedend maakte. Hij schreef er zijn column over.

Ik weet het wel. Tierende Thierry en gekke Geert hebben niets te doen. Niemand heeft interesse in 130 kilometer per uur rijden door de coronavelden. Niemand maalt om 1000 miljard voor het milieu vanuit een niet-beschikbaar IC-bed. En niemand maalt om een hoofddoekje meer of minder als dat ene hoofddoekje de enige levende ziel is die je zieke moeder tegenkomt in haar verzorgingshuis-in-quarantaine.

Eerlijk is eerlijk, het is met corona als met spaghetti: ontworpen in China, en verspreid door de Italianen, maar doet je even de 'normale' zorgen van alle dag vergeten.

Zendtijd voor politieke partijen

Maar soms gaan de normale dingen ook gewoon door. Zo keek ik gisteravond – heel per ongeluk – naar de zendtijd voor politieke partijen. En deze trok toch wel even de aandacht in de huiskamer van Bosman, mede door het feit dat met vier semi-volwassenen in één huis, iedereen zich de hele tijd met iedereen bemoeit.

Het begon als een slecht geschiedenisfilmpje, van Schooltv, zoals ik op mijn basisschool moest kijken. De getekende contouren van West-Europa, een kaart zonder grenzen. Mijn vrouw riep nog: "kijk, een verenigd Europa, zal D66 wel zijn". Mijn dochter zei: "Nee joh, dan is het Forum voor Democratie, die zijn gek op geschiedenis op basisschoolniveau." En ik kon alleen maar terugdenken aan de blinde kaarten op mijn middelbare school wat je alle landen en hoofdsteden van Europa moest kunnen aanwijzen.

Islamisering

De makers van het filmpje hielden het nog even spannend: 'De islamisering van Europa'. "Nou dat verkleint de groep kandidaten tot twee," zei mijn zoon met kennis van politieke zaken.

En toen begon, warempel, de geschiedenisles. '732 - De eerste islamitische invasie gestopt bij Poitiers, 1683 - De tweede islamitische invasie gestopt in Wenen.' Onderwijl werden we getrakteerd op vage, Oriëntaals klinkende muziek van het soort dat B-film-regisseurs gebruiken om verder volstrekt oninteressante antagonisten te voorzien van een pseudo-serieus randje.

De invasies in 732 en 1683 werden overigens uitgevoerd door Arabisch en Turkse legers, die toevallig islamitisch waren. Hen kwalificeren als 'islamitisch' is hetzelfde als spreken over de Luthers-Evangelische invasie van 1940 of de Shintoïstische agressie in Groot-China rond diezelfde tijd.

Het filmpje – met dus twee mogelijk afzenders, PVV of FvD – ging verder. We zagen wederom een Europa zonder grenzen met de tekst 'toen verdedigden we onze landen, en nu?'. Ik heb dergelijke Eurofobe partijen zelden zo hartstochtelijk zien pleiten voor een verenigd Europa als in dit filmpje. Ik kreeg er tranen van in mijn ogen en begon gelijk te brainstormen welk Europees Commissariaat we onze Blonde Bidder zouden kunnen geven. Ik denk aan migratie, of zo. Lekker uitdagend en dicht bij zijn eigen biografie.

Statistieken

Vervolgens werden we vergast op enige statistiek. 'Toename van de islam binnen Europa: 2016-2050.' Gevolgd door percentages boven de 100 procent. Wederom een verrassing: ik wist niet dat ze bij de PVV of FvD geloof hechtte aan zulke linkse wetenschappelijke praatjes. Je weet toch wel: je hebt leugenaars, grotere leugenaars en statistici.

Pijltjes gaven aan dat de islamitische invasie – wederom – plaatsvindt vanuit Italië en Spanje. Jammer dat de Kelten, de Saksen en de Galliërs van anderhalve eeuw geleden geen statistieken bijhielden toen het Heilige Roomsche Rijk over hen heen denderde en zorgde voor een significante toename van het christendom binnen Europa.

Aanslagen

En ja hoor, gelukkig. Wat nu volgde waren beelden van aanslagen, rellen en vrouwen-met-hoofddoekjes ondersteund met teksten als: 'Overal aanslagen. Europa capituleert. Nederland wordt onherkenbaar veranderd.' Ik wist dat je die hoofddoekjes kan gebruiken als mobiele telefoonhouder – ik zie het die meiden doen, handsfree bellen konden zij al voor wij überhaupt wisten wat dat was. Maar ik wist niet dat gehoofddoekte vrouwen verantwoordelijk waren voor terroristische aanslagen in Europa. Weer wat geleerd.

Ik hou er ook mee op ook. Het filmpje reutelt nog wat over '6,3 miljoen, 'laffe leiders?' (met een VRAAGTEKEN ERACHTER, wauw, wat gedurfd!) en dat onze premier daar de afgelopen vijf jaar niets aan heeft gedaan. Uiteindelijk bekent de Siamese tweeling kleur: het is de PVV en niet zijn eeneiige tweelingbroer.

Ik zat te kijken en ik voelde mij woedend. Mijn vrouw zat ook te kijken. Die zei ook dat ze woedend was. En ik? Ik wist niets beters te doen dan deze column te schrijven. En mocht u denken waarom linkt die columnist van NPOradio1.nl nou niet effe lekker naar dat filmpje op YouTube. Omdat ik ze dat niet gun. En omdat u zelf kunt zoeken, heel makkelijk te vinden. Maar vooral omdat ik het ze niet gun.

Buikspreekpop

Ik ga niemand met mijn column overtuigen. Ik snoep nog geen stem af van PVV of FvD. Ik ben toch een Hilversumse buikspreekpop van de politiek-correcte elite met mijn universitaire baantje en mijn dure woorden. Ik weet het allemaal.

En toch schrijf ik ’t op. Waarom? Kent u dat verhaal. Het is overal op internet te vinden. Het gaat ongeveer zo. Toen ze joden kwamen halen, zweeg ik, want ik ben geen jood. Toen ze allochtonen kwamen halen, deed ik niets, want ik ben geen allochtoon. Toen ze moslims gingen bashen, keek ik de andere kant op, want er is toch niemand die naar mij luistert. Oké, dan ik maar. En gelukkig ben ik niet alleen.

Toen ze christenen gingen oppakken, keek ik de andere kant op, want ik ben geen christen. Toen ze academici gingen interneren, deed ik er het zwijgen toen, want ik ben geen academicus. Ik hoop dat als ik aan de beurt ben, er dan nog iemand over is die wat durft te zeggen.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie