Opinie & Commentaar
BNNVARA

Waarom Klaver ruzie zoekt met De Boer

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Klaver ruzie zoekt met De Boer

Jesse Klaver heeft in Hans de Boer zijn favoriete vijand gevonden. Politiek redacteur David van der Wilde snapt wel waarom.

Langzaam stroomde de zaal vol. Zo’n zeshonderd GroenLinks-vrienden verzamelden zich maandag in de grote zaal van het PAARD in Den Haag. Klaver trapte de campagne voor de Statenverkiezingen af met een harde eis: een CO2-heffing voor grote bedrijven. Anders kan Rutte III na de verkiezingen fluiten naar steun van GroenLinks in de senaat.

De boodschap van de avond was net iets breder. De strijd tegen klimaatverandering begint volgens Klaver niet bij jezelf, maar bij 'de grote bedrijven'. Kritische toehoorders vroegen of mensen ook niet zelf de taak hadden te consuminderen. Jesse hield zijn klaverista’s daarop voor niet boos naar de buurman met de dieselauto te kijken, maar pissig te zijn op de echte vervuilers; grote bedrijven. Volgens hem ligt daar de sleutel tot succesvol klimaatbeleid.

Rood vlees

Een stuk rood vlees waar VNO-NCW-baas Hans de Boer hongerig in hapte. De werkgeversvoorman koos de volgende ochtend bij Sven Kockelman de tegenaanval. "Fake News" stelde De Boer en "Jesse Klaver is levensgevaarlijk", klonk het. De methode-Klaver zou zo’n 50.000 klimaatwerklozen opleveren, was zijn voorspelling.

Voor GroenLinks moet die uitval heerlijk zijn. Sterker nog, het lijkt erop alsof ze bewust belletje lellen bij de bedrijfslobby. Natuurlijk vanuit de ideologische verschillen, maar er is electoraal ook iets te halen. Net als de SP en de PvdA profileert de club van Klaver zich als de brood en boter-socialist 2.0. Klimaat? Asiel? Belangrijk! Maar de echte tegenstelling wordt gezocht op economisch vlak; kapitaal tegen arbeid. Dat lijkt ouderwets, maar die aanpak is sinds kort weer sexy. Eigenlijk pas sinds politiek wetenschapper en oud-politicus Mark Lilla in 2017 The once and future liberal schreef.

Wat dat betreft heeft Jesse in De Boer zijn ideale vijand gevonden. Als machtige lobbybaas is hij de man you love to hate. Bijkomend voordeel is dat de keizer van de Malietoren niet op zijn mondje is gevallen is. Zo is “Labbekakken met een uitkering moeten aan het werk” deel van zijn proza en was hij 'trots' om aan “de goede kant van de streep” te strijden voor de afschaffing van dividendbelasting. Een betere boeman kan de gemiddelde GroenLinkser niet dromen.

Polder-Guevara

Tel daarbij op dat VNO-NCW in Jesse Klaver een soort polder-Guevara kan zien. Zijn plannen zijn nou niet bepaald de natte droom van de gemiddelde grote ondernemer. De door hem voorgestelde CO2-heffing is bijvoorbeeld een stuk radicaler dan de door de DNB voorgestelde koolstofdioxide-belasting. Alleen al met het idee van zo’n uitstoot beprijzing bezorgt hij de achterban van De Boer slapeloze nachten. Het vooruitzicht van GroenLinks dat Rutte III aan een senaatsmeerderheid helpt is helemaal een doembeeld.

Beide mannen hebben dus iets te winnen met zo’n publieke clash. De Boer kan voor Klaver waarschuwen en hem zo klein proberen te houden, terwijl Jesse een fijne boeman heeft gevonden. Toch lijkt het erop dat de werkgevers met vuur spelen door zo op GroenLinks in te hakken. Want als de baas der bazen GroenLinks als het grote gevaar aanwijst, kroont hij Klaver eigenlijk tot de koning van links. Iets waar hij alleen maar groter van wordt.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV

Ster advertentie
Ster advertentie