Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Wij hebben als kiezers gefaald, we hebben onze blik afgewend op cruciale momenten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wij hebben als kiezers gefaald, we hebben onze blik afgewend op cruciale momenten'

"Ook wij hebben gefaald, als kiezers", zegt Pieter Derks in De Nieuws BV. We hebben signalen gemist, en zijn vergeten dat we niet alleen voor ons eigen belang stemmen maar voor alle Nederlanders. "Tot 17 maart hebben we dus nog een aardig stukje overweging te doen."

Eigenlijk hadden we het volgens Derks al in 2007 kunnen weten. "Toen een rechter bepaalde dat ene Mark Rutte zich schuldig had gemaakt aan het aanzetten tot discriminatie, omdat hij als staatssecretaris gemeenten had opgeroepen alle Somaliërs te traceren en op fraude te controleren." Toch vielen we als een blok, niet alleen voor Rutte, "maar voor het hele wereldbeeld dat hij vertegenwoordigt", zegt Derks.

"We hebben de verkeerde dingen beloond. We hebben racisme zó normaal gemaakt dat we bij de komende verkiezingen op de rechterflank de keus hebben uit geïnstitutionaliseerd racisme, antisemitisch racisme en daarvan afgesplitst racisme dat door sommige journalisten al als de 'beschaafde versie' werd omschreven." Je kunt rechts of liberaal zijn zonder mensen tegen elkaar op te willen zetten, maar Derks denkt dat we dat vergeten zijn. Voor al deze fouten biedt hij zijn excuses aan, namens de kiezer.

Druktemaker Pieter Derks - We hebben als kiezers gefaald

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie