Opinie & Commentaar

How to tackle Trump: een pleidooi voor mayor Pete Buttigieg

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. How to tackle Trump: een pleidooi voor mayor Pete Buttigieg

Op dit moment zijn de Democratische voorverkiezingen in volle gang. Na de primaries in Iowa en New Hampshire, vond woensdagavond het negende(!) debat plaats tussen de nu nog zes overgebleven kansrijke kandidaten. Eigenlijk is voor de Democraten maar één vraag relevant: wie kan Donald Trump verslaan?

Al het andere is bijzaak. Al zouden ze een aap naar voren moeten schuiven; het dondert niet. Als Trump maar uit het Witte Huis wordt verjaagd.

Hopen op eensgezindheid

Als je de campagne volgt dan valt er voor alle zes de kandidaten wel een pleidooi voor of tegen te houden. Het is voor de Democraten vooral te hopen dat de partij aan het einde van de strijd halverwege juli eensgezind achter de uiteindelijke kandidaat gaat staan.

Vooralsnog gaat het hard tegen hard in een onvoorspelbare race. Vooral nu de oud-Republikein en miljardair Michael Bloomberg voor het eerst echt mee gaat doen in de debatten. Net op tijd voor de primaries op Super Tuesday op 3 maart, waar de belangrijkste slag op weg naar de nominatie geslagen kan worden.

Met een ongelimiteerd campagnebudget, volledig zelf gefinancierd, bombardeert hij de Amerikanen met reclamespotjes en organiseert hij campagnebijeenkomsten met gratis drank en eten. Only in America. Hij stijgt inmiddels in de peilingen.

Toch lijkt Bernie Sanders, de voor Amerikaanse begrippen uiterst linkse senator uit Vermont op dit moment de beste papieren te hebben. Hij won de populair vote in zowel Iowa als New Hampshire en lijkt goed op weg te zijn naar mooie resultaten in de komende staten. De vraag is echter of hij de beste kanshebber is om Trump in november te verslaan. Ik betwijfel het.

Volgens mij moet de ideale tegenkandidaat tegen Trump namelijk voldoen aan een drietal voorwaarden.

1: Vernieuwing

Op de eerste plaats moet hij of zij een fris geluid brengen en een nieuw gezicht zijn. In het verleden hebben de Democraten met dat type kandidaat hun grootste successen geboekt. Zowel Kennedy, Clinton als Obama waren relatieve nieuwkomers die een aura van vernieuwing om zich heen hadden. En juist in deze tijd waar de sfeer in Washington totaal verziekt en gepolariseerd is maakt een onverwachte buitenstaander de beste kans wat mij betreft.

Op basis van dit criterium vallen bij mij Sanders, Biden en Warren al af. Het zijn namen en gezichten die al jarenlang onderdeel uitmaken van het establishment en kunnen daardoor geen frisse en nieuwe boodschap verkondigen.

2: Be different

De tweede voorwaarde is dat de Democratische kandidaat totaal anders moet zijn dan Trump. Zowel qua uiterlijk als qua spreekstijl. Biden, Bloomberg, Sanders en Warren zijn leeftijdgenoten van Trump en in die zin meer van hetzelfde.

Sanders en Warren hebben daarnaast ook nog eens dezelfde bozige spreekstijl. En dat is funest in een strijd tegen Trump. Je kunt Trump niet overschreeuwen en ontstijgen in agressief taalgebruik. Dat verlies je altijd. Hij moet juist iemand tegenover zich krijgen die uit een totaal ander vaatje tapt. Iemand die rust uitstraalt met een korte politieke carrière die Trump zo min mogelijk munitie geeft om mee te schieten. Hoe moeilijker Trump zich kan afzetten in een debat, des te zwakker is hij.

Trump gedijt alleen goed bij ruzie. Die moet dus te allen tijde vermeden worden. Biden is wat dat betreft een makkelijke prooi voor Trump vanwege zijn lange politieke carrière. Daar kan de president vol op los gaan. Een strijd tussen Bloomberg en Trump wordt een strijd tussen twee rijke zakenmannen. Die strijd is 'The Donald' op het lijf geschreven al legt hij het financieel op alle fronten af tegen Bloomberg.

3. Ga voor inhoud

De laatste voorwaarde is wat mij betreft dat de uiteindelijke Democratische kandidaat ver weg moet blijven van persoonlijke aanvallen op Trump. Los van het feit dat Trump zich daar als een vis in het water bij voelt, is inmiddels wel gebleken dat de zwevende kiezer hier niet door gaat bewegen. Als integriteit en moreel leiderschap voor de kiezer het belangrijkste thema waren dan zouden alle peilingen er de afgelopen jaren anders uitgezien hebben.

Degene die Trump gaat verslaan moet juist met een verhaal komen dat dicht op de huid van de kiezer zit en niet te controversieel is. Niet te gedetailleerd zodat het voor Trump moeilijk is om grip op te krijgen. Obama werd in 2008 verkozen met zijn motto ‘Change’. Niemand wist precies welke change hij precies bedoelde maar het was een boodschap die aansloot bij de behoefte van de kiezer op dat moment en het was voor zijn opponenten moeilijk aan te vallen.

Daarom: Pete

En zo kom ik uit bij Pete Buttigieg, de 38-jarige oud-burgemeester van South Bend. Een stad ter grootte van Hilversum. Homoseksueel. Alleen dat al ontregelt Trump. Een jonge man met een keurige en rustige uitstraling. Een hele goede debater die overtuigend spreekt zonder dat precies duidelijk wordt waar hij voor staat. Hij scoorde al verrassend goed in Iowa en New Hampshire en heeft dus momentum. Een jonge vernieuwer in de geest van Kennedy, Clinton en Obama. Maar minimaal zo belangrijk: een kandidaat waar Trump echt gefrustreerd van wordt omdat hij er niets mee kan. De ideale Trump-tackelaar. Go mayor Pete!

Roderik van Grieken is oprichter en directeur van het Nederlands Debat Instituut

Ster advertentie
Ster advertentie