Opinie & Commentaar
AVROTROS

Ballonnetjes leggen kloof bloot

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ballonnetjes leggen kloof bloot

De ruim 50.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel hebben gesproken: VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is verkozen tot Politicus van het Jaar 2018. Hij is dit jaar verguisd vanwege zijn 'proefballonnetjes': op het eerste oog 'flinke plannen', die bij nader inzien onhaalbaar, onuitvoerbaar of zelfs onmogelijk zijn. Maar wat blijkt: juist deze ballonnetjes zijn de sleutel tot Dijkhoffs succes.

Het waren opvallende uitspraken, die soms uit het niets opdoken: "Misdrijven in achterstandswijken strenger bestraffen", "Kerncentrales bouwen om klimaatdoelen te halen" of "Verbied demonstraties 'pontificaal' bij de intocht van Sinterklaas".

Klaas Dijkhoff oogstte er afgelopen jaar veel media-aandacht mee, maar vooral ook hoon.

'Een regeringspartij onwaardig'

Die hoon kwam van alle kanten, om te beginnen natuurlijk van collega-Kamerleden. "Dit is de ondraaglijke lichtheid van de proefballon van Dijkhoff", sprak Lodewijk Asscher (PvdA). Andere collega’s, ook van de coalitiepartijen, hadden het over 'een afgang', 'een schertsvertoning' of 'een truc'. Die laatste kwam van Jesse Klaver (GroenLinks). Hij herkende daarnaast ook 'een patroon'. Goed gezien. Ook in de pers was weinig waardering voor de optredens van Dijkhoff. "De grootste regeringspartij onwaardig", schreef De Telegraaf.

Afgeserveerd

Dijkhoff leek zich te kwalificeren voor 'Paljas', 'Prutser' of desnoods 'Proefballonnetjes-oplater van het Jaar 2018'. Ga maar na: strenger straffen in achterstandswijken? Keihard afgeserveerd door premier Rutte. Kernenergie in Nederland? Geen enkel energiebedrijf ziet hier kansen voor een rendabele kerncentrale. Demonstratieverbod? Het recht op demonstratie is grondwettelijk verankerd en niemand die daaraan wil morrelen. Alle ideetjes van de VVD-voorman sloegen dood. En toen hij zichzelf op de hak nam (op zich een goed idee) door honderden échte ballonnen op te laten, kreeg hij ook nog eens de natuurbeschermers achter zich aan.

'Verfrissend'

Kortom, de 'kenners' zijn het er over eens: Dijkhoff bakt er niks van. Maar 'in het land' werkt dat kennelijk anders. Een bloemlezing uit reacties van ons Opiniepanel: "Dijkhoff komt het hele jaar door, buiten het regeerakkoord om, met plannen. Andere politici wuiven die weg, maar mij bevallen ze wel", "Eindelijk iemand die het aandurft om niet altijd politiek correct te zijn, maar een mening en standpunt ventileert, of je het met hem eens bent of niet: dat is enorm verfrissend" en "Hij zegt ten minste waar het op staat, zonder iedereen te willen pleasen".

School gemaakt

Er gaapt dus nogal een kloof, tussen wat de Haagse goegemeente van Dijkhoff vindt en hoe hij elders wordt beoordeeld. (Hij heeft overigens ook een beetje school gemaakt, als je kijkt naar hoe bijvoorbeeld Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zich de afgelopen tijd met opvallende plannen manifesteert, maar dit terzijde.) Het 'patroon' van proefballonnetjes, dat eerder door Klaver is gesignaleerd, legt hem geen windeieren. In ieder geval incasseert Klaas Dijkhoff tegen het einde van het jaar een mooie publieksprijs. Om met een lid van ons Opiniepanel te spreken: "Hij is in staat gebleken om ondanks het gestuntel van zijn partijgenoten (Rutte, Halbe Zijlstra, Stef Blok, Keizer etc.) geloofwaardig en onverstoorbaar richting te geven aan liberale politiek."

Overigens: de proefballonnetjes hebben Dijkhoff dan opgestuwd tot Politicus van het Jaar, maar zijn VVD kan, gezien het verlies in de peilingen, nog wel wat helium gebruiken.

Over Remko Theulings

Remko Theulings is politiek verslaggever en commentator voor EenVandaag. In die hoedanigheid volgt hij de ontwikkelingen op het Binnenhof op de voet.

Ster advertentie
Ster advertentie