Opinie & Commentaar
BNNVARA

De val van Van Vleuten

foto: Youtubefoto: Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. De val van Van Vleuten

In de laatste kilometers ging het mis voor de gedoodverfde favoriet Annemiek van Vleuten. Op een spekgladde afdeling richting het strand bij Copacabana in Rio de Janeiro smakte zij keihard tegen het asfalt. Ze bleef bewegingloos liggen.

Annemiek van Vleuten heeft dan al een geschiedenis van valpartijen. In 2012 rijdt ze een dijk van een Giro Rosa, maar valt en breekt haar sleutelbaan. Ze is net op tijd fit om Marianne Vos naar een gouden medaille te sleuren tijdens de Olympische Spelen in Londen.

In 2014 gaat Van Vleuten hard tegen het asfalt tijdens het WK Wielrennen in Spanje. Tijdens de ploegentijdrit gaat het hele treintje keihard tegen de hekken. Eén van de andere slachtoffers is Anna van der Breggen. Beide wielrensters moeten de individuele rit laten schieten. Dan maar volgend jaar denken ze.

In 2015 breekt Van Vleuten drie ribben en een sleutelbeen, een paar weken voor het WK. Ze wordt aangereden in Italië tijdens een training door een automobilist. Drie weken later zit ze weer op de fiets in een etappekoers. Ze wordt tiende. Dan maar volgend jaar denkt ze, want ze moet het WK dat jaar laten schieten.

Anna van der Breggen

Anna van der Breggen is er wel bij in 2015 en moet het in de eindsprint afleggen tegen de Engelse Elizabeth Armitstead. Ook in de tijdrit wordt Van Der Breggen tweede. Een goed resultaat, maar Annemiek van Vleuten kijkt dus weer vooruit: naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016.

En ook hier slaat het noodlot toe: Van Vleuten komt weg bij de groep met favorieten. Er wachten nog een spekgladde beklimming en afdaling boven de stranden van Rio de Janeiro. De rensters zijn gewaarschuwd: ook bij de mannen ging het hier mis. Maar iets meer dan 10 kilometer voor de finish maakt Van Vleuten weer een klapper. Ze blijft doodstil liggen.

Mag je juichen?

Als de andere rensters door de bocht komen waar Annemiek nog steeds ligt weten ze eerst niet om wie het hier gaat. Maar als Anna van der Breggen over de finish komt begrijpt ze dat er een zwart randje aan haar gouden medaille zit: hoe gaat het met Annemiek?

Erben Wennemars staat op deze verwarrende dag op het strand waar de finish plaatsvond naast de ouders van gouden medaillist Anna van der Breggen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Erben Wennemars geeft elke week zijn kijk op de sportweek in De Nieuws BV.

Ster advertentie
Ster advertentie