Opinie & Commentaar

Geachte heer Bosz, goed gedaan, maar zo kan ie wel weer…

foto: ANP / Olaf Kraakfoto: ANP / Olaf Kraak
  1. Nieuwschevron right
  2. Geachte heer Bosz, goed gedaan, maar zo kan ie wel weer…

[EO] Geachte heer Bosz, beste Peter, van harte gefeliciteerd! Echt goed gedaan. Dit bedoelde ik inderdaad op 26 augustus vorig jaar, toen ik u een open brief schreef met de opdracht: ‘Make Ajax great again!’

‘Doe iets!’, vroeg ik u toen, vlak nadat Ajax in de voorronde van de Champions League met 4 – 1 verloor van Rostov. Kansloos uitgeschakeld nog voor de Champions League begon.

De lol was er af voor ons. Natuurlijk, als je geen Ajax-supporter bent is het soms best leuk als Ajax verliest, maar dit ging veel te ver. Dit was echt niet leuk meer. Collega’s die Ajax gunstig gezind zijn pesten is even leuk, maar we durfden we in augustus eenvoudig niet meer. Ik bedoel: je moet toch door met je collega’s, als ze op de grond liggen, stop je natuurlijk met sarren.

De hardste en beste grappen over Ajax werden na die wedstrijd gemaakt door totaal gefrustreerde Ajax-fans, nog voor wij ze konden bedenken. Nog voor wij konden schelden dat Ajax zich weer als een stelletje naïevelingen had laten piepelen op een Europees veld, zei Davy Klaassen op televisie: "Weer zo’n kinderpartij!"

Dus vroeg ik u in te grijpen. Er iets aan te doen. Vandaag zeg ik: goed gedaan meneer Bosz! U heeft Ajax weer groot gemaakt, zoals ik u vroeg. Een halve finale in een Europees toernooi, dat was alweer even geleden. PSV en AZ in 2005, PSV voor de Champions League, AZ voor de Europa League. En nu Ajax dus voor de Europa League. Echt knap.

En het moet gezegd: u heeft best een lekker team hoor, dit seizoen. Zitten aardige spelers tussen. Die 5-seconden regel, waar we in het begin van het seizoen nog hartelijk om moesten lachen, echt, het ziet er prettig uit. Heel mooi.

Maar ehm, nu is het wel klaar, ok? Aan de opdracht is voldaan. Ik bedoel: ik wilde graag dat Ajax weer een beetje beter zou worden, maar boven PSV eindigen voor de competitie, nee, lees nog maar eens terug in mijn vorige column, dat behoort niet tot uw opdracht. Ik zeg het nu maar ronduit: dat is echt niet de bedoeling.

Ik bedoel: fijn dat u goed naar me luistert, maar zo is het wel ok, ja? Prima zo. Zondag ff rustig aan, goed? Uitwedstrijd in Eindhoven, kijk het is geen schande als je die verliest. Ennuh, wij hebben jullie ook laten winnen vorig jaar, vlak na die prachtige strijd met Atletico! Dus doe nu maar eens wat terug, begrepen?

Geniet van het Europese succes, neem het er ff van vanavond en morgenavond en dan de focus op Europa! Dan kan Feyenoord als kampioen naar de Champions League, wij van PSV als tweede naar de voorronde van de Champions League en jullie ook naar de CL via de Europa League.

Begrepen? Dat is de nieuwe opdracht. In de competitie rustig aan, een beetje zoals tegen Rostov en alle ballen op de Europa League.

Als u net zo goed luistert als de vorige keer, meneer Bosz, komt het helemaal goed!

Hartelijke groet,

Tijs van den Brink
Presentator Dit is de Dag en PSV-supporter

Ster advertentie
Ster advertentie