Naar homepage
Opinie & Commentaar

'Gooi de nachtclubs open in de strijd tegen illegale feesten'
EO

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gooi de nachtclubs open in de strijd tegen illegale feesten'

De afgelopen weken beëindigde de politie meerdere illegale dansfeestjes in de buitenlucht. Nachtclubs, die nog steeds niet open mogen, bieden nu de oplossing aan: laat die partygangers bij ons naar binnen, dan houden wij ze wel in toom. Volgens René Tijhuis kan er in zijn club veilig gefeest worden, bijvoorbeeld met een mondkapje op de dansvloer, vertelt hij in Dit is de Dag. Viroloog Ab Osterhaus blijft sceptisch.

Nachtclubeigenaren hebben de oplossing tegen illegale raves: gooi de nachtclubs weer open. "Wij kunnen een omgeving neerzetten die veel meer gecontroleerd is dan illegale feesten. We kunnen aantallen in de hand houden, we weten wie er is door de ticketverkoop. En wij zijn heel goed geventileerd, het is veel veiliger bij ons", aldus René Tijhuis eigenaar van club Lucky in Rijssen.

Ab Osterhaus is niet heel enthousiast om de nachtclubs te openen. "Het belangrijkste is het handhaven van de anderhalve meter. Ik denk als je gaat dansen op een dansvloer het vrij lastig is dat te handhaven."

Op de dansvloer met een mondkapje

Tijhuis beaamt dat het lastig is om de anderhalve meter in acht te houden op de dansvloer. "Je zou ook op de dansvloer een mondkapje kunnen verplichten. Of je 100 procent kunt garanderen dat het veilig is, is wat anders. Maar wij kunnen dat beter dan een illegaal feest. Mensen mogen nu ook een vliegtuig in met een mondkapje."

Osterhaus is bang dat het virus via feestende jongeren bij kwetsbare mensen terecht komt. "Jonge mensen op een feest besmetten elkaar en verspreiden het verder in de populatie, en uiteindelijk komt het dan bij opa en oma."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie