Opinie & Commentaar
WNL

Mbo als voorportaal voor hoger onderwijs: 'Ontzettend slecht dat het praktische zoveel minder status heeft'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mbo als voorportaal voor hoger onderwijs: 'Ontzettend slecht dat het praktische zoveel minder status heeft'

Veel sectoren hebben mbo'ers keihard nodig, en toch wordt het mbo gezien als voorportaal voor hbo en universiteit. Hoger is beter, zo lijkt het sentiment. "Het is ontzettend slecht dat het praktische zoveel minder status heeft gekregen", zegt historica Daniela Hooghiemstra in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

Hooghiemstra is gepromoveerd op pedagoog Kees Boeke, de onderwijshervormer die in 1926 zijn eigen school stichtte. "Toen was die discussie er al. Hij was daar visionair in. Hij zei dat het we het werk met de handen niet als minder moeten zien dan het werk met het hoofd."

Joany Krijt, voorzitter College van Bestuur bij MBO Utrecht, ziet dat mbo'ers zich minder gewaardeerd voelen. "Onze studenten voelen dat. We doen er alles aan om hen te laten voelen dat ze de moeite waard zijn. Dat vakmanschap is ongelooflijk belangrijk."

'Mbo is de ruggengraat van onze samenleving'

Zohair El Yassini, Tweede Kamerlid voor de VVD en woordvoerder mbo, sluit zich daarbij aan. "Als alle hogeropgeleiden in Nederland morgen zouden staken, dan loopt het over drie maanden een beetje spaak. Als mbo'ers morgen gaan staken, is het vandaag al een probleem. Het mbo is de ruggengraat van onze samenleving. Het is de ruggengraat die Nederland overeind houdt."

El Yassini ziet de mindere waardering voor het praktisch onderwijs ook terug onder docenten. "Als een leraar een gesprek aan gaat met een ouder, dan zegt hij: 'Ik heb helaas slecht nieuws, uw kind moet naar het vmbo.' Ik val dan val mijn stoel. Als leraar hoor je dan te zeggen: 'Van harte gefeliciteerd. Uw kind heeft een geweldig talent en gaat een plek vinden waar hij of zij dat tot uiting gaat brengen. Uw kind gaat waarschijnlijk iets moois van zijn of haar leven maken.'"

Ster advertentie
Ster advertentie