Opinie & Commentaar
BNNVARA

Ruimte op rechts

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruimte op rechts

"Het landsbelang gaat boven het partijbelang", dat was de toverspreuk waarmee Hugo de Jonge deze week het moede lijsttrekkershoofd in de schoot van het CDA legde. En iedereen begreep dat. Respect. En opluchting, niet alleen bij de minister van Volksgezondheid zelf, maar ook bij zijn partij. De campagnestrategen braken zich al maanden het hoofd over de vraag hoe Hugo in vredesnaam de verkiezingsstrijd zou moeten aangaan tegen Mark, de man met wie hij in alle coronapersconferenties juist eensgezindheid probeert uit te stralen. Dat probleem is nu uit de wereld.

Maffiacapo

Het CDA lijkt met Wopke Hoekstra (en met Pieter Omtzigt, die Hoekstra als een soort maffiacapo zijn zege gaf) een rechtsere koers te gaan varen dan het onder de Randstedelijke De Jonge gedaan zou hebben. Sommige commentatoren zien de partij dan nu ook plotseling als een veel groter gevaar voor de schijnbaar onaantastbare VVD dan voorheen. Zeker omdat de VVD naar het midden is opgeschoven, (een "ruk naar links" maakt) en dus aantrekkingskracht zou verliezen voor de rechtse kiezer, vinden onder andere het Parool, het RD en de Telegraaf.

Het beruchte gat op rechts, de ruimte die er zou bestaan tussen de VVD en de geharnaste vreemdelingenhaters van de PVV, zou daarmee misschien wel door het CDA van Hoekstra en Omtzigt gevuld kunnen worden.

Minimumloon

Maar hoeveel ruimte is daar eigenlijk? Is de VVD wel ver genoeg naar links opgeschoven om een paar Kamerzetels vrij te maken ter rechterzijde? Marcheert Mark Rutte, in zijn eigen woorden premier van een socialistisch land, echt richting het toekomstige morgenrood?

In het conceptverkiezingsprogramma besteedt de VVD iets meer aandacht aan het midden- en kleinbedrijf dan aan de multinationals waarvoor de partij nog niet zo lang geleden altijd ruim baan schiep (remember de dividendbelasting!), en er wordt in navolging van bijna alle andere partijen gepleit voor een verhoging van het minimumloon. Zaken die je in een beschaafd land niet per se als progressief, maar eerder als niet meer dan normaal zou kunnen beschouwen. De uitkeringen stijgen overigens niet mee in dit revolutionaire voorstel. Om dat nou een ruk naar links te noemen…

PVV-corvee

Wie VVD-Kamerlid Bente Becker hoort over vreemdelingen en vluchtelingen, hoort onversneden rabiate PVV-taal (haar woordvoerderschap heet dan ook niet voor niks "PVV-corvee" in de liberale wandelgangen). VVD-Kamerlid Koerhuis ziet het kraken van woningen, afgedwongen door jarenlang liberaal volkshuisvestingsbeleid, nog altijd als bijl aan de wortel van de rechtsstaat. En over die rechtsstaat gesproken: de juridische voorstellen in het verkiezingsprogramma perken de macht van de onafhankelijke rechtspraak zo ver in dat je je afvraagt waarom Mark Rutte zich in Europa nog stoort aan Polen en Hongarije.

Kortom, wie op zoek is naar ruimte op rechts kan alleen maar concluderen dat die ruimte er helemaal niet is. De VVD vult dat gat zelf prima op. Al decennialang proberen partijen zich in het vermeende kiertje tussen de PVV en de VVD in te wringen, van de LPF en Trots op Nederland tot kortgeleden Forum voor Democratie. En dat loopt altijd faliekant mis. Er wordt geworsteld, gewrongen, het begint te kraken, er scheurt iets en de uitdagende partij valt gruzelementen of implodeert. Er is daar gewoon geen plek. Ik zou er als ik het CDA was verre van blijven.

Intussen op links

When nothing goes right, go left” klinkt als een wijze raad. Maar aan de linkerkant van het politieke spectrum worstelt GroenLinks met het verleden van een van de kandidaat-Kamerleden. D66 heeft een #metoo-affaire. De SP probeert een hoogoplopend conflict met zijn jongerenafdeling op stalinistische wijze de kop in te drukken. Bij de PvdA bidden ze dat Lodewijk Asscher onbeschadigd uit de toeslagenaffaire tevoorschijn komt…

In de aanloop naar de verkiezingen wordt de leemte op links misschien nog wel interessanter dan de niet bestaande ruimte op rechts.

Wim van Klaveren werkt onder andere voor De Nieuws BV.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie