Opinie & Commentaar
EO

Wie neemt het op tegen Donald Trump?

foto: EPA/MICHAEL REYNOLDSfoto: EPA/MICHAEL REYNOLDS
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie neemt het op tegen Donald Trump?

Het is nog geen 2019, maar in Amerika zijn de ogen al gericht op 2020. Wie van de Democraten gaat het opnemen tegen Donald Trump? Een peiling van USA Today tipt als grootste kanshebber: ‘Someone entirely new.’

De nationale krant van Amerika USA Today onderzocht van welke mogelijke kandidaat Democratische en onafhankelijke kiezers enthousiast zouden worden. De winnaar was met 59 procent: ‘Iemand die we nog helemaal niet kennen.’ Veelzeggend voor de treurige staat van de politiek in de VS in het algemeen en bij de Democraten in het bijzonder. Mensen zijn Washington – wellicht meer dan ooit? – zat.

Het zou toch niet moeilijk moeten zijn om Donald Trump (72) in de volgende landelijke verkiezingen te verslaan. De man heeft een ‘disapproval rating’ - een maat voor afkeuring - van 53 procent. Hij scoort slechter dan alle presidenten die hem voorgingen in het Witte Huis. En toch hebben Democraten nog geen idee hoe – en met wie – ze hem kunnen verslaan.

Oud

Verrassend genoeg zijn de ‘runners up’ in de peiling niet bepaald nieuw en vooral ook oud. Oud-vicepresident Joe Biden (76!) scoort na ‘een nieuweling’ het beste. Van de gepeilden zou 53 procent enthousiast zijn als hij weer een poging waagt voor het hoogste ambt van het land. En na Joe Biden scoort Bernie Sanders (77!) het hoogst: Zo’n 36 procent zou het fijn vinden als hij er nog een keer voor ging. Maar een groter deel, 41 procent, vindt dat zelfbenoemd 'Democratic socialist' Sanders dit keer beter z’n gemak kan houden.

Wie weet in wat voor wereld we geleefd hadden als Biden de kandidaat tegen Trump was in 2016. Hij zou een betere klik met de (witte) werkende klasse hebben dan Hillary Clinton had. Door de tragische dood van zijn oudste zoon Beau Biden aan hersenkanker, besloot Joe Biden uiteindelijk in 2015 de strijd voor het presidentschap niet aan te gaan. Maar voor 2020 ligt de weg nog open, ook al zou het hem als het lukt de oudste inkomende Amerikaanse president ooit maken. Hij sluit het in ieder geval niet uit: "I haven’t decided to run. But I’ve decided I’m not going to decide not to run.”

Nieuw

Biden zou serieus goede kansen maken tegen Donald Trump, maar het zou een domper zijn voor de mensen die hopen op verfrissing. Andere namen die met enige enthousiasme genoemd worden: Beto O’Rourke (46), een congreslid uit Texas die zijn race voor de Senaat afgelopen najaar verloor, maar daarmee wel landelijke bekendheid won. Voor hem loopt 30 procent van de gepeilde kiezers warm. In hetzelfde segment met 29 procent Kamala Harris (54) een zwarte, vrouwelijke senator uit Californië en Cory Booker (49), een zwarte senator uit New Jersey met 28 procent.

Waar zijn de andere vrouwen, denk je dan. Elizabeth Warren, een linkse senator uit Massachusetts, roept bij een aanzienlijk deel enthousiasme op, maar kan ook op veel weerstand rekenen. Hillary Clinton is nu wel echt uitgespeeld. En ook al had Clinton in 2016 meer individuele stemmen gewonnen dan Trump, de vraag wordt pijnlijk genoeg opgeworpen of een vrouw Donald Trump wel kan verslaan. En dan zit je wellicht toch met ‘good old’ Joe Biden als ‘best bet’ tegen Trump. Of dan toch liever ‘someone entirely new’? Uiteindelijk was Donald Trump dat zelf ook.

Maar wie dat kan worden bij de Democraten blijft het grote vraagteken voor 2019.

Bertine Moenaff is politiek redacteur voor Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie