Opinie & Commentaar

Het leugentje van Plasterk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het leugentje van Plasterk

[EO] Het is weer zover. Voor de honderdachtenzestigste keer is het hoge salaris van sommige presentatoren van de Publieke Omroep in het nieuws. De reden: het kabinet (in de persoon van minister Ronald Plasterk) wil strengere regels voor zeer hoge salarissen die van belastinggeld worden betaald. Op onder andere NU.nl zie je het bericht staan, vergezeld door een foto van Matthijs van Nieuwkerk.

Dit soort berichten is vermoeiend. Want ik begrijp de onvrede wel vanuit Jan Modaal die tv kijkt. 580.000 euro voor Van Nieuwkerk!? Van mijn belastingcenten!?!? Belachelijk!

Het probleem is: Het is gewoonweg niet waar. Matthijs van Nieuwkerk krijgt geen 580.000 euro betaald van ons belastinggeld. Matthijs van Nieuwkerk krijgt, precies zoals Plasterk het wil, maximaal het ministerssalaris van 181.000 euro van ons belastinggeld. De rest van zijn salaris wordt betaald door de omroep (in dit geval VARA-BNN) zelf. Zo’n omroep financiert dat geld uit bronnen zoals de ledencontributie.

Van de inzet van dat ledengeld kan en mag je ook wat van vinden, maar het is in ieder geval niet óns belastinggeld. Dit geldt ook voor alle presentatoren bij de Publieke Omroep met een salaris boven de ‘Balkenende-norm’. Het is dus allang netjes geregeld.

Het ergste vind ik: Plasterk weet dit. Het is geen domme man, hij weet precies hoe dit soort salarisconstructies in elkaar zitten. Dus om in aanloop naar de verkiezingen hier alweer een punt van te maken, wetende dat veel hoorders van zo’n bericht niet verder denken dan hun neus lang is, is nogal populistisch en eigenlijk best wel kwalijk.

Ik snap dat Plasterk nog graag een puntje wil scoren, want zijn imago is er de afgelopen jaren nou niet bepaald op vooruit gegaan, maar er moeten toch zinniger zaken zijn om je als minister druk over te maken?

Renze Klamer is presentator van Langs de Lijn En Omstreken

Ster advertentie
Ster advertentie