Opinie & Commentaar

Gratis af te halen: een podcast naar keuze!

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Gratis af te halen: een podcast naar keuze!

[AVROTROS] Autorijden, teennagels lakken, hardlopen, keukenkastjes schoonmaken, fitnessen, een appeltaart bakken en het gras maaien.

De ene activiteit zul je plezieriger vinden dan de andere, maar al deze bezigheden hebben één ding gemeenschappelijk. Je hebt er je ogen voor nodig. Om ze enigszins veilig uit te voeren. Anders rijd je tegen een boom op, smeer je nagellak op het tapijt of ben je opeens de rozenstruiken van de buren aan het maaien.

De plofkast?

Je oren daarentegen kunnen ondertussen wél iets anders doen. Luisteren. En dat is precies de reden waarom radio altijd zal blijven bestaan. En waarom de podcast steeds populairder wordt. 'De wat? De plofkast?' Hoorde ik laatst iemand zeggen. Ik geef toe, de term is onduidelijk.

Eigenlijk is een podcast niets anders dan een radioprogramma dat je kunt beluisteren op een moment dat jou het beste uitkomt. Prachtige bijkomstigheid van een podcast is dat er zo ongeveer voor iedere hobby, passie, interesse een podcast bestaat. Op ieder potje past een plofkast! Bijvoorbeeld een podcast over achtbanen. Of wijn. Of de tachtigjarige oorlog. Of de Beatles. Of beleggen. Of onopgeloste moorden. Oftewel, onderwerpen die je niet zo gauw een uur lang op de radio zult horen.

Zo'n podcast voert je mee naar een wereld die alleen maar om dat ene onderwerp draait. Stel je hebt een enorme passie voor wijn. Een podcast is dan als een kamer waar je naar binnen gaat. Je merkt al meteen dat er een hele goede sfeer hangt. Op de comfortabele banken zitten verschillende mensen. Je gaat er gezellig tussen zitten. Een vinoloog praat je bij over de laatste ontwikkelingen, een wijnboer vertelt vol liefde over zijn laatste oogst en met andere wijnliefhebbers praat je urenlang over jullie gezamenlijke passie.

{podcast audio="83578" caption="#1 Ik ken een Man die Bright heet" }

Klinkt goed hè? En dan komt nu het allerbeste nieuws: HET IS GRATIS! En heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste podcast? Luister dan om te beginnen eens naar de podcast VINK, dé podcastgids van Nederland. Vincent Bijlo, dé radiorecensent van Nederland, Stan Putman, recensent van de Volkskrant en ikzelf bespreken daarin steeds drie verschillende podcasts. Zodat je een beetje wegwijs wordt in de wereld van de podcast. Ik zal het je heel makkelijk maken: KLIK.

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie