Opinie & Commentaar
EONOS

Stilgezet

foto: Foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Stilgezet

Je bent net helemaal ingelezen in het ene nieuwtje, en het andere dient zich alweer aan. Je doet hard je best voor een uitzending, en twee dagen later weet niemand meer waar het om ging. Dat is werken voor een nieuwszender.

Het heeft iets moois, want je leeft enorm in het moment en probeert een zo goed mogelijk programma te maken met het gevoel van vandaag. Maar het is ook vluchtig. Zo belangrijk als iets nu is, het waait zo weer weg door de storm van een nieuw persbericht.

Maar soms worden we hier als collega’s even echt stilgezet. Het liefst door iets moois, zoals de geboorte van een kind of een huwelijk. Maar afgelopen zondag werden we stilgezet door de dood. Onze zeer gewaardeerde collega Rick Hoogkamp, mooi mens, echtgenoot en vader van twee zoontjes, en NOS-eindredacteur van Langs de Lijn En Omstreken bij NPO Radio 1, was er opeens niet meer.

Donderslag

De man die kon tieren als er iets misging, maar ook glunderde van plezier als hij iets mooi vond. Het nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel. Hij had op vakantie in Italië een bacteriële infectie opgelopen. Dat is naar, maar je verwacht niet dat iemand daar aan overlijdt. Bij Rick gebeurde dat wel, ondanks verschillende operaties.

Ik was er niet bij op het moment dat het nieuws op de redactie binnen kwam, maar de verhalen waren duidelijk: Het nieuws stond even stil bij de NOS. TV’s gingen uit, het gesprek op de redactievloer verstomde. De één krijgt tranen, de ander staart voor zich uit. Met stomheid geslagen. En zo werd het een paradoxale week bij de radio. De rouwsfeer voelbaar op de redactievloer, maar the show must go on en de luisteraar moet er niets van merken. Het werkte misschien ook wel als afleiding. Maar het is ook goed om met elkaar stil te staan, los van de redactievloer, los van het vluchtige nieuws om je heen. Vandaag wordt Rick gecremeerd.

Rick is voor u als lezer waarschijnlijk onbekend, en u bent het, net als ander nieuws, morgen misschien weer vergeten. Dat nemen we u niet kwalijk. Maar voor ons collega’s is er niets vluchtigs aan. Rick wordt gemist. En dat gemis zal blijven.

Renze Klamer is presentator bij Langs de Lijn En Omstreken

Ster advertentie
Ster advertentie