Opinie & Commentaar
MAX

Boonman bij de Britten: Brexit op Parliament Square

foto: Kees Boonmanfoto: Kees Boonman
  1. Nieuwschevron right
  2. Boonman bij de Britten: Brexit op Parliament Square

Pindakaas. Soms is een politicus net zoals wij. Op brood of soms gewoon met de lepel in de pot een flinke hap nemen. Theresa May kan deze neiging soms niet weerstaan, zo lees ik vanmorgen in de Mail on Sunday. Zo heeft ze ook tenminste 150 kookboeken en de laatste tijd zit ze nogal in de Yotam Ottolenghi-sfeer. Maar wat voor boeken de Britse premier ook heeft, één boek ontbreekt. Dat waarin staat hoe je uit een politieke crisis geraakt.

Waarschijnlijk heeft ze wel veel gelezen over het verschijnsel uithoudingsvermogen. Aftellen heeft weinig zin. Je kan blijven tellen. Ze krijgen haar niet weg. Elke dag staat ze weer op, verkoopt ze het onverkoopbare, zakken de schouders iets verder door, maar blijft ze roepen dat haar scheidingsdeal met Brussel het beste is wat de Britten kunnen krijgen.

Mij maakt het nauwelijks meer uit, zelfs als ze komende dinsdag bij de - zoals het nu wordt gezien - finale stemming, eenzaam ten onder gaat, blijf ik haar bewonderen. Soms verdienen verliezers toch een prijs. Het valt trouwens nog te bezien of ze niet gewoon na een verloren stemming haar spullen bij elkaar pakt en de volgende ochtend in Downing Street 10 aan de slag gaat, om opnieuw aan een oplossing te werken waarvoor geen oplossing is.

Geen oplossing zie ik vandaag op straat. De meest felle Brexiteers die een paar jaar geleden onder leiding van hoofdbrandstichter Nigel Farage het afscheid van Europa in gang zetten, staan hier op Parliament Square. Ik durf het op straffe van hoon bijna niet op te schrijven, maar we moeten wel veel over hebben voor de vrijheid van meningsuiting. UKIP, de partij die nu zelfs voor Farage te ver gaat, heeft Tommy Robinson in de armen gesloten. Robinson, voor wie Geert Wilders een poosje terug demonstreerde omdat hij was veroordeeld, is vandaag hier de hoofdgast. Weg met Europa, weg met heel veel.

“Wij zijn zo langzamerhand beter af met een kalifaat”, zegt een toeschouwer mij. Hij legt mij uit dat ik qua demonstratie kan kiezen. Hier UKIP, extreem rechts gekleed in de Britse vlag en hier en daar een geel hesje, en verderop de Antifa’s. Tussen beide groepen is een demonstratie-vrije zone van 300 meter. Precies daar tussenin ligt Downing Street.

In St Stephens Tavern aan de voet van de Big Ben neem ik nog even met UKIP-ers de dag van vandaag door. O ja. Hoe het afloopt? Eh... dat is onzeker. Dat Brexit, dat gaat het niet worden, al was het maar omdat dat niemand precies weet wat voor soort Brexit Brexit is. Zo is de stand vandaag.

En Theresa May, dat was ik nog vergeten, die eet met de kerst gans. Geen kalkoen.

Kees Boonman is politiek commentator, elke week op zaterdag te horen bij Nieuwsweekend van Omroep MAX en regelmatig bij Spraakmakers van KRO-NCRV. In aanloop naar de Brexit-stemming in het Britse Lagerhuis schrijft hij elke dag een blog op NPORadio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie