Opinie & Commentaar
NTR

Moeten we ons zorgen maken over de effecten van 5G-masten?

foto: 5G Internetfoto: 5G Internet
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we ons zorgen maken over de effecten van 5G-masten?

Binnen een paar seconden al een hele aflevering downloaden van uw favoriete tv-serie? In Groningen is het straks genieten geblazen dankzij de komst van 5G. Intussen maakt een groep inwoners zich grote zorgen over de effecten van de straling. Hoe belangrijk is dat onvoorstelbaar snelle internet eigenlijk en luistert de politiek naar de zorgen? Kwesties sprak met voor- en tegenstanders van het nieuwe netwerk.

Video niet beschikbaar

Wat is 5G internet?

5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Kenmerkend voor 5G is de extreem hoge snelheid. Daarnaast kan het meer data versturen, is het betrouwbaarder en zorgt het voor een veel langere batterijduur. Tenslotte is de vertraging in het netwerk vele malen kleiner vanwege de grotere bandbreedte die de 5G techniek gebruikt. De mogelijke snelheden van 5G zijn zo hoog dat het een serieuze vervanger kan worden van 'vast internet' en zou glasvezel/kabel en DSL-verbindingen overbodig kunnen maken.

De zorgen

Pieta Janssen woont in de provincie Groningen, de eerste regio waar 5G uitgetest gaat worden. Snel internet klinkt als een cadeautje, maar er zijn grote zorgen in de regio. Jansen denkt daarbij aan het effect van de straling voor de gezondheid: "5G is prima, zodra het veilig is voor mens, dier en plant. Zolang zoveel wetenschappers twijfelen aan de veiligheid, moet er gewacht worden met verder uitrollen en moet eerst aangetoond worden dat het veilig is."

Gedeputeerde Patrick Brouns van het CDA: "de gezondheidsraad doet onderzoek naar het uitrollen van 5G. Zij stellen de normen waarbinnen veiligheid gewaarborgd wordt. Ik zeg als gedebuteerde, als het veilig kan -en op dit moment zeggen de instanties dat het veilig kan- laten we er dan in Groningen gebruik van maken."

De ongekende snelheid van 5G-internet, maakt ziekenhuisoperaties op afstand mogelijk, zelf rijdende auto's, maar het kan ook innovatie mogelijk maken voor boeren. De Tweede Kamer vraagt intussen om een onafhankelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van 5G. Wellicht is dat het signaal dat de politiek inwoners als mevrouw Janssen serieus neemt.

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiƫle kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Ster advertentie
Ster advertentie