Opinie & Commentaar
BNNVARA

‘Deepfake klinkt als een ramp, maar de kijker gelooft allang niets meer'

foto: De Chinese deepfake-app Zaofoto: De Chinese deepfake-app Zao
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Deepfake klinkt als een ramp, maar de kijker gelooft allang niets meer'

Het NOS Journaal opende zaterdagavond de uitzending met een item over deepfakes. Deepfakes zijn nepfilmpjes, die met speciale software zo zijn bewerkt dat mensen dingen zeggen en doen die ze in werkelijkheid nooit zouden zeggen of doen. In De Nieuws BV geeft Ellen Deckwitz haar kijk op dit fenomeen.

Op het eerste gehoor klinkt deepfake volgens Ellen Deckwitz als een grote ramp. "Feit en fictie zullen door elkaar heen gaan lopen, de leugen zal regeren. We hebben straks geen idee wat een politicus of woordvoerder nu écht zegt als hij iets zegt, maar als je erover nadenkt hebben we eigenlijk helemaal geen deepfakes nodig gehad om daaraan te twijfelen."

Het gaat in de 21e eeuw allang niet meer om eerst zien en dan geloven, volgens Deckwitz groeien onze kinderen op met woordvoerders en regeringsleiders die er op beeld op los jokken. "Ik kan me indenken dat de NOS zich zorgen maakt over nepfilmpjes, maar die twijfel is allang in gang gezet. Ze maken zich zorgen dat de kijker iets voorgeschoteld krijgt dat niet de waarheid blijkt te zijn, terwijl de kijker in kwestie allang in helemaal niets meer gelooft."

Druktemaker Ellen Deckwitz - Deepfakes

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie