Opinie & Commentaar
AVROTROS

Sober en doelmatig

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sober en doelmatig

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt komen onze politici eigenlijk heel slecht voor zichzelf op. De angst om voor zakkenvuller of zonnekoning te worden versleten is zo groot dat men zelfs geregeld tegen het eigen belang in handelt.

Zo pleitte vorige week D66-fractievoorzitter Rob Jetten in EenVandaag ervoor om ieder Kamerlid te voorzien van een extra medewerker. Geschatte kosten: 15 miljoen euro per jaar. Buiten een enthousiaste reactie van Gert-Jan Segers van de ChristenUnie bleef het angstvallig stil. Vreemd, want waar ministers geregeld met een legertje ambtenaren naar de Tweede Kamer afreizen om in debat te gaan, moet een Kamerlid het hooguit doen met anderhalve man en een paardenkop.

En dat in tijden waarin er geen echt grote fracties meer zijn en Kamerleden dus gemiddeld meer hooi op hun vork hebben. Daarnaast wordt de wereld steeds complexer.

Tegenmacht

Macht vraagt om tegenmacht. En niet om Kamerleden die zichzelf naar beneden halen: "We dienen al zoveel moties in en er zijn al te veel debatten." Dit zelfverwijt is overigens volkomen terecht. Stop er dan mee! Maar zou extra inhoudelijke ondersteuning niet een goed middel zijn om los te komen van makkelijk scoren en andere losse flodders?

Historicus Geerten Waling is zelfs een petitie gestart om meer budget voor ondersteuning te bepleiten: "De Tweede Kamer is het hoogste democratische orgaan van Nederland, maar zij doet zichzelf te kort: Kamerleden krijgen nauwelijks ondersteuning. Een volksvertegenwoordiging zonder tanden? Dat kan niet."

Volgens Waling mag de Kamer voor het eerst in honderd jaar best wat extra geld vragen voor ondersteuning.

Ik ben heel benieuwd of de Kamer dit zichzelf durft te gunnen. Je vraagt immers niet om een loonsverhoging of andere financiële voordeeltjes, je vraagt om geld om je werk beter te doen. Best redelijk toch?

Het pand opknappen

Overigens vrees ik het ergste. Wie bij de verbouwing van zijn eigen werkplek niet verder komt dan telkens de woorden 'sober en doelmatig' uit te braken, is wel heel erg bang voor de toorn van het volk. Nog even en de 150 Kamerleden besluiten het pand zelf op te knappen. Een parlementsgebouw weerspiegelt vaak de ziel van een land. Bij ons zeker. Het pand is relatief klein, grote werkkamers en balzalen met kroonluchters ontbreken.

Ook geen eindeloze beelden en schilderijen over ons grootse verleden. Wel de goorste automatenkoffie, systeemplafonds en kromgetrokken schilderijen uit tijden van over-subsidiëring van de kunstsector.

Over de politiek wordt veel geklaagd. Geregeld terecht, vaak ook niet. Als Kamerleden weinig eigen waarde uitstralen hoef je niet te verwachten dat je veel waardering ontvangt. Met andere woorden: wees zuinig met moties, maar beloon jezelf met een extra medewerker en een fraaie werkplek.

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie