Opinie & Commentaar
BNNVARA

De beste speech van de maand: 'Ze breekt dwars door alle conventies heen'

foto: LSTVfoto: LSTV
  1. Nieuwschevron right
  2. De beste speech van de maand: 'Ze breekt dwars door alle conventies heen'

Elke maand neemt De Nieuws BV de beste en mooiste toespraken door. Welke speech krijgt van ons panel de eervolle titel 'Speech van de Maand'? Het panel bestaat uit Julia Wouters, van de In Touch Female Leadership Academy en Jurjen van den Bergh, van campagnebureau De Goede Zaak.

Video niet beschikbaar

Wouters vertelt dat ze het aantal goede speeches van eigen bodem heel erg vond tegenvallen: "We zitten middenin de politieke campagne met allemaal Nederlandse politieke speeches. Ik zat er klaar voor om me door Nederlandse parels te laten raken, maar dat is niet gelukt. De speeches zijn heel keurig maar de emotie mist." Van den Bergh vult aan: "Wereldwijd was er wel genoeg, maar hier in Nederland zie je dat vooral de oppositie het niet zo goed kan vinden."

3 - Jamie Raskin


Op de derde plek staat de democratisch afgevaardigde Jamie Raskin. Raskin vertelt zijn persoonlijke verhaal. Wouters: "Hij vertelt over hoe hij de dag na de begrafenis van zijn zoon komt stemmen op 6 januari. Hij ervaart dat hij de democratie moet redden. Hij vertelt hoe hij zijn dochter en schoonzoon mee heeft genomen en dat vervolgens op 6 januari een uur lang in de kamer gevreesd hebben voor hun leven". Van den Bergh vult aan: "Dit is een hele goede illustratie wat de impact was van de Capitool coupe."

Van den Bergh: "Dit is zo kwetsbaar en zuiver. Hij breekt hier, omdat hij constateert dat zijn dochter niet terug wil naar de plek die het centrum van zijn bestaan is. En dat zegt ook iets over het land. Ze wil dus niet terug naar het heiligste wat de democratie in de Verenigde Staten heeft. Daarmee was het een ontzettend strakke ondersteuning van het punt: deze president willen wij nooit meer."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=mgcoWXZuAbo" start="false"}

2 - Tofik Dibi

Op de tweede plek staat voormalig Kamerlid, schrijver en programmamaker Tofik Dibi. Hij spreekt zich in een video op Instagram uit tegen online shaming.

"Ik was diep onder de indruk," vertelt Wouters. "Wat ik zo prachtig vind is dat hij in een mooi persoonlijk verhaal vertelt dat als je de vrijheid wilt hebben om jezelf te zijn, dat dat ook vraagt om de vrijheid aan andere mensen te beginnen. Het gaat een hele grote groep mensen aan."

Van den Bergh geeft aan dat hij het sterk vindt dat Tofik Dibi midden tussen zijn doelgroep gaat staan: "Hij legt uit waarom hij die stap naar voren moet doen. Hij tapt in op het gevoel wat alle Marrokaans-Nederlandse jongens hebben. Hij extrapoleert dat vervolgens naar wat je zelf kunt doen, zodat groepen binnen je community zich niet alleen voelen. Het is persoonlijk, kwetsbaar, stoer en grappig tegelijk."

Klik

voor de video.

1 - Mahua Moitra

De nummer 1 steekt er volgens het panel met kop en schouders bovenuit. De speech van Mahua Moitra, een lid van het Indiase Lagerhuis. Zij is van een West-Bengaalse oppositie partij en ze hoort bij een minderheidsgroep. Ze houdt hier een speech tegen het regime, op het moment dat er repressie is tegen iedereen die de straat op gaat. India wordt geregeerd door premier Modi, een hindoe nationalist die moeiteloos in het rijtje Erdogan, Poetin, Bolsonaro past.

Wouters: "Ik kan hier zo van genieten. De emotie knalt ervan af. Wat ik prachtig vind is dat ze het heeft over moedig zijn en dat dat niet hetzelfde is als hard optreden. Hard optreden is je macht gebruiken. Moedig zijn is ook als je geen macht hebt, toch opstaan. Dat vind ik prachtig."

Wouters: "Ze breekt dwars door alle conventies heen van hoe je je als een vrouw hoort te gedragen. Je hoort bescheiden en 'softspoken' te zijn, maar daar trekt ze zich niks van aan. Dit is echt een vrouw om in de gaten te blijven houden." Van den Berg vult aan: "Het is echt heldenmoed waarmee ze daar staat. Je ziet die verveelde mannen kijken, maar het moment waarop die provocatie zo ver gaat, en er een soort orde debatje ontstaat, dat is het moment waarop ze echt beet heeft. In de laatste drie minuten gaat ze er dan vol overheen. Het is subliem."

Het geheim? Wouters: "Hier is een vrouw die een overtuiging heeft en vanuit haar tenen en haar hoofd spreekt."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=SZYkCurTcus" start="false"}

De beste speeches van de maand

De beste speeches van de maand

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie